Zašto se ženske košulje kopčaju na levu, a muške na desnu stranu? (FOTO) (GIF)
Foto: profimedia

sve to zbog napoleona?

Zašto se ženske košulje kopčaju na levu, a muške na desnu stranu? (FOTO) (GIF)

Dugmići su na ženskoj odeći bili retki sve do 18. veka, a isključivo na levu stranu su počeli da se stavljaju poslije 1860. godine.

Objavljeno:

5 stvari koje ženama znače više od reči - Volim te! (FOTO) (GIF)

Dobro je poznato da ženske košulje imaju dugmiće na levoj, a muške na desnoj strani, ali jeste li se ikada zapitali zbog čega je tako? I kakve sad pa veze sa kopčanjem košulja ima Napoleon?

Postoje neke nejasnoće u vezi nekih od povih teorija jer su dugmići na ženskoj odeći bili retki sve do 18. veka, a isključivo na levu stranu su počeli da se stavljaju poslije 1860. godine.

5 najpopularnijih teorija kažu da se ženske košulje kopčaju na levu stranu ...

foto: giphy

To je zbog 1. ... hranjenja beba

Većina ljudi su dešnjaci i žene su obično svoje bebe držale levom rukom pa jedna teorija kaže da im je stavljanje dugmića na levu stranu olakšavalo dojenje jer im je na taj način bilo lakše da raskopčaju košulju.

foto: profimedia

2. ... jahanja

Obzirom na to da su žene u prošlosti jahale konja sedeći postrance okrenute na desno, kopčanje košulje na levu stranu je navodno smanjivalo ulaženje vazduha kroz košulju.

foto: giphy

3. ... toga jer se žene iz visokih društvenih slojeva nisu same odevale

Ovo je jedan od najčešće spominjanih razloga zašto se ženske košulje kopčaju na jevu stranu. Sluškinjama dešnjakinjama je tako bilo lakše da zakopčaju košulje i bluze svojih gospodarica kojima su pomagale da se obuku. Ipak, postoje neke nejasnoće u vezi ove teorije jer su u 17. i 18. veku i muškarce takođe odevali sluge. Dugmići su na ženskoj odeći bili retki sve do 18. veka, a isključivo na levu stranu su počeli da se stavljaju poslije 1860. godine.

foto: profimedia

4. ...toga jer su pučanke želele da kopiraju stil odevanja bogatašica

Nakon što su se pripadnici visokih slojeva počeli odevati sami, dugmići su ostali na levoj strani kako bi pučanke mogle kopirati stil odevanja bogatašica. U prošlosti su dugmići bili vrlo skupi.

foto: giphy

5. ... Napoleona

Postoji priča prema kojoj su žene ismevala Napoleonovu pozu s rukom gurnutom u prorez prsluka (što je tada bio znak dostojanstva) i podrugljivo je oponašale zbog čega je francuski imperator naredio da se ženske košulje proizvode s kopčanjem na levu stranu, odnosno na suprotnu stranu od muških košulja da mu se više ne bi mogle rugati.

foto: pixabay.com

(Espreso.co.rs / Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.