KAKO DA ZNATE KOJE SANDALE VAS NEĆE ŽULJATI: Uz ove TRIKOVE nećete imati problem
ilustracija, Foto: Printscreen/TikTok/marthacov

korisno

KAKO DA ZNATE KOJE SANDALE VAS NEĆE ŽULJATI: Uz ove TRIKOVE nećete imati problem

Japanke i slična obuća koja ima tanke kaiševe nisu najbolji izbor za dugo pešačenje po letnjim vrućinama

Objavljeno:

Žuljevi mogu biti bolni, a letnja vrućina pomešana s uskim sandalama s kaiševima može brzo da se pretvori u recept za katastrofu. Da biste ove sezone održali stopala srećnim i bez žuljeva, evo što treba da znate.

Preterano trenje glavni je uzrok žuljeva na stopalima.

- Većina žuljeva na stopalima uzrokovana je preteranim trenjem cipela. Ostali faktori, poput alergijske reakcije ili opekotina od sunca, takođe mogu da uzrokuju stvaranje žuljeva - rekla je Sejli Tulpul, podijatrica specijalizovana za stopala i gležnjeve iz SAD.

Žulj (plik) nastaje kad se spoljni sloj kože ošteti i nastane cista ispunjena tečnošću. Više letnje temperature povećavaju verovatnoću nastanka žuljeva. To je zato što se noge prirodno znoje tokom cele godine, a s visokim temperaturama i noge se više znoje, što može dovesti do većeg trenja i stvaranja plikova, objašnjava.

Japanke i slična obuća koja ima tanke kaiševe nisu najbolji izbor za dugo pešačenje po letnjim vrućinama.

- Sandale tog tipa mogu uzrokovati žuljeve zbog prekomernog trljanja i nakupljanja vlage između prvog i drugog nožnog prsta - rekao je za HuffPost Vindžej Sang, podijatar iz bolnice Methodist u Kaliforniji, SAD.

Tulpul je dodala da je određene vrste sandala lakše održati na nogama.

- Sandale s kaiševima koji obavijaju prednji deo stopala i zglob lakše se nose od sandala s tankim kaiševima - rekla je.

Sintetički materijali, poput tvrdog platna ili veštačke kože, takođe mogu dovesti do stvaranja plikova. Umesto toga, Tulpul preporučuje sandale izrađene od mekših, trajnijih materijala poput kože.

Sandala (ili bilo koja cipela) koja u potpunosti ne odgovara nozi je recept za žuljeve.

- Iako mogu da izgledaju moderno, sandale možda ne odgovaraju najbolje vašim stopalima. Nožni prsti i pete ne bi smeli da vise preko ivica sandala, a lukovi bi trebali da budu blizu sredine stopala - objasnila je Sung.

(Espreso/ 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.