NEMATE REDOVAN SE*S? Onda očekujte ove ZDRAVSTVENE PROBLEME! Broj 3 kad NESTANE - NE VRAĆA SE!
Problemi, Foto: Profimedia

zlata vredni saveti

NEMATE REDOVAN SE*S? Onda očekujte ove ZDRAVSTVENE PROBLEME! Broj 3 kad NESTANE - NE VRAĆA SE!

Ovo je posebno važno kod žena u srednjim godinama koje duže vreme nemaju seksualne odnose

Objavljeno: 04.01.2021. 14:14h
  • 2

1. Gubitak libida

Kod seksualnog nagona važi pravilo "koristi ga ili ga izgubi". - Ljudi koji se suzdržavaju od seksa s vremenom se počinju da se osećaju tromo, a želja za seksom polako nestaje. Neki od mojih klijenata to stanje opisuju starom poslovicom "daleko od očiju, daleko od srca" -objašnjava dr Sari Kuper, seksualna terapeutkinja.

2. Vaginalni zidovi se opuštaju

Ovaj problem se uglavnom odnosi na žene koje ulaze u menopauzu. - Ako starije žene nemaju redovno seksualne odnose, vaginalni zidovi se opuštaju, a ako se ponovo odluče na seksualne odnose, to može biti jako bolno - napominje dr Kuper. 3. Smanjena vaginalna lubrikacija

Apstinencija
foto: Profimedia

Ova pojava se takođe prvenstveno odnosi na žene u srednjim godinima. Javlja se problem lubrikacije vagine nakon apstinencije. Pored ovog, pojavljje se i problem stanjivanja zidova vagine.

- Mlade žene koje imaju 20 ili 30 godina imaće puno estrogena koji će osigurati da ta tkiva ostanu zdrava, elastična i podmazana za vreme apstinencije. Kod žena od, na primer 60 godina, jednom kad estrogen nestane, ne vraća se”, izjavila je dr Loren Strečer.

4. Pojačani bolovi tokom menstruacije Usled nedostatka seksualnih odnosa žene će imati bolnije cikluse. Drugo mišljenje zastupa stav da seksualni odnos za vreme menstruacije može da ublaži grčeve.

- Materica je mišić, a mnoge žene za vreme orgazma zapravo doživljavaju kontrakcije materice, što uzrokuje brže izbacivanje krvi. Grčevi se smanjuju, a menstrualna krv lakše izlazi iz tela. Takođe, može doći do povećanja nivoa endorfina, što isto pomaže kod menstrualnih grčeva - objašnjava dr Robert Šnajder.

5. Manji rizik od polnih bolesti

- Seksualni odnos je krivac za povećanje rizika od infekcije urinarnog trakta - objasnila je dr Strečer.

Apstinencija
foto: Profimedia

Većina urinarnih infekcija se pojavljuje u roku od 24 sata nakon polnog odnosa, a Američki magazin porodičnih lekara je otkrio da je "učestalost seksualnih odnosa najbolji pokazatelj koje osobe će imati učestale upale urinarnog trakta".

(Espreso/Magazin Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media