ZAŠTO SE JAVLJA I ČEMU SLUŽI: Evo šta je VAŽNO da znate o JUTARNJOJ EREKCIJI!
Erekcija se događa kompletnom muškom polu, Foto: Profimedia

MUŠKARCI

ZAŠTO SE JAVLJA I ČEMU SLUŽI: Evo šta je VAŽNO da znate o JUTARNJOJ EREKCIJI!

Jutarnja erekcija zapravo je noćna erekcija, a tokom noći može se javiti do pet puta i trajati 20 do 30 minuta. Evo razloga zašto se javlja i čemu zaista služi.

Objavljeno: 14.11.2020. 11:43h
  • 1

Jutarnja erekcija smatra se fiziološkim fenomenom, a događa se kompletnom muškom polu - čak i muškim bebama u maternici i maloj deci.

Erekcija se javlja usled kompleksnog rada nervnog i endokrinog sistema. U budnom stanju, kada je muškarac seksualno uzbuđen, poruka nastaje u mozgu i šalje hemijske poruke nervima koji utiču na krvne žile u penisu, dovodeći krv do njega. Krv tada postaje "zarobljena" u penisu zbog čega se on širi i raste, a to rezultira erekcijom.

Noćne erekcije događaju se tokom REM faze sna, u kojoj sanjamo. Javljaju se kada su aktivirani određeni delovi mozga koji utiču na rad živaca za odmor, akciju, strah te kada su stimulirani hormoni odgovorni za raspoloženje. Ova pojava moguća je samo tokom REM faze sna i zato se muškarci bude s erekcijom, jer se obično budimo iz REM faze. Moguće je doživeti ponekad erekciju i u NREM fazi, ali to se obično događa starim muškarcima i razlog za to nije još jasan.

Budući da postoji nekoliko faza sna tokom noći, muškarci mogu imati do pet erekcija po noći i mogu trajati 20-30 minuta. No to sve zavisi i od kvalitetia sna. S godinama će se pojava noćne odnosne jutarnje erekcije postepeno smanjivati, ali muškarci je uglavnom doživljavaju i nakon što pređu godine za penziju.

Zašto se to događa?

Jutarnja erekcija povezana je s punom bešikom. Neki naučnici tvrde da je to signal mozga u snu da je bešika puna i da je treba isprazniti. No danas su stručnjaci skloniji mišljenju da puna bešika stimulira nerve koji vode do kičme, a to direktno utiče na erekciju. Nije poznato da jutarnje erekcije imaju veze sa zdravljem penisa.

Kada se zabrinuti?

Pojava nekih bolesti može uticati na izostanak ove vrste erekcije. Npr. depresija i pojava dijabetesa.

Bonus video:

(Espreso.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media