SVE ŽENE MORAJU OVO DA URADE ODMAH NAKON ODNOSA: Ginekolog tvrdi da je to KLJUČNO za zdravlje!
Ilustracija, Foto: Profimedia

usvojite ovu naviku

SVE ŽENE MORAJU OVO DA URADE ODMAH NAKON ODNOSA: Ginekolog tvrdi da je to KLJUČNO za zdravlje!

Tokom i nakon seksa povećava se rizik za ulazak bakterija i njihov prodor do bešike

Objavljeno: 11.12.2019. 16:37h
  • 13

Dr. Frederik Naftolin, profesor ginekologije na Univerzitetu Njujork kaže da su žene pod većim rizikom od infekcija od muškaraca.

Naime, muškarci imaju duži mokraćni kanal pa je kod njih rizik od prolaska bakterija do bešike i razvoj infekcija puno manji.

Tokom i nakon seksa povećava se rizik za ulazak bakterija i njihov prodor do bešike, a taj rizik smanjiće mokrenje odmah nakon snošaja. Mokraća će izbaciti dobar deo bakterija koje su se našle na ulazu u mokraćni kanal.

foto: Profimedia

- Najčešća infekcija, koja se može izbeći mokrenjem nakon seksa, je infekcija mokraćnog sistema. Do nje dolazi kada E. coli iz rektuma dođe u mokraćni mehur kroz mokraćni kanal. Urin u bešici je sterilan pa se bešika nema čime obraniti od bakterija. Rezultat toga je češće i bolno mokrenje - pojašnjava dr. Naftolin.

- Ista pravila o mokrenju nakon intimnosti odnose se i kada je oralni seks u pitanju ili vaginalni seks dveju žena. I u tim slučajevima je mokraćni sistem izložen bakterijama - dodao je.

Napomenuo je kako nisu samo žene pod većim rizikom ukoliko se ne pomokre odmah nakon snošaja, već do infekcije mokraćnog sistema ponekad dođe i kod muškaraca, i to kod onih koji prakticiraju seks s istim polom (u rektum).

U takvim slučajevima savetuje obvezno korištenje kondoma i pražnjenje creva pre odnosa, prenosi Insider.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media