MARICA IMA SINDROM NEMIRNE VAGINE: Zbog RETKOG STANJA stalno doživljava NEPRIJATNOSTI - čak i na poslu!
Stanje nemirne vagine je stvarno i neprijatno, Foto: Profimedia

ovo zaista postoji

MARICA IMA SINDROM NEMIRNE VAGINE: Zbog RETKOG STANJA stalno doživljava NEPRIJATNOSTI - čak i na poslu!

Od puberteta zna da nešto s njom nije u redu

Objavljeno: 02.12.2019. 14:12h
  • 80

Marica je zgodna žena u ranim tridesetim.

Od puberteta zna da nešto s njom nije u redu. Vrlo često je zna uhvatiti nekakva nelagoda, uzbuđenje, neki čudni osećaji u području intimnih delova. Ona to opisuje kao fizičko seksualno uzbuđenje, no ne oseća se psihički napaljenom. Ovlaži se, oseti neko strujanje i stezanje po genitalijama, kao da je neko dira i kao da se uzbudila, kao da su joj genitalije "pod strujom", kao da je u njima nešto živo.

U nekim situacijama pokušala je tada da masturbira, no ovaj bi osećaj ubrzo prestao, a zatim bi se opet, iznenada, pojavio bez nekog povoda. Pokušala je i masturbirati unapred, da spreči tu pojavu, no masturbacija obično ne bi sprečila taj osećaj.

Najčešće već ujutro, kad se probudi, ima ovaj osećaj u polnom organu i primetila je da je najbolje ako masturbira čim ga oseti, jer onda će biti nekoliko sati na miru, ništa je neće smetati. I tokom radnog vremena zna joj se dogoditi ovaj osećaj i tada se ne može koncentrisati na rad, mora otići u toalet da bi masturbirajući umanjila ovaj osećaj. Kaže da je svaki put kad je bila kod ginekologa i kad je ginekolog pregleda, osetila ovaj osećaj i uzbudila se. Nije to priznala ginekologu. Pokušala je imati nekoliko uzastopnih seksualnih odnosa, da utaži ovaj osećaj, ali nije bilo nekog efekta.

Perzistentno genitalno uzbuđenje redak je poremećaj i njegova tačna prevalencija nije poznata. Definicija perzistentnog genitalnog uzbuđenja kaže da je to stanje u kojem žena oseća fizičko uzbuđenje, podraženost ili nemir u genitalijama koji uvelike sliči seksualnom uzbuđenju, a može biti praćen i seksualnom psihičkom napaljenošću, no i ne mora (kao kod naše Marice). Neki ovo stanje nazivaju i sindromom nemirne vagine (slično sindromu nemirnih nogu), jer postoji ovaj ustrajni osećaj uzbuđenja, potrebe da se nešto čini s genitalijama, da ih se podražuje ili da se učetvuje u seksualnom odnosu. Zanimljivo je da ne postoji sličan poremećaj kod muškaraca.

foto: Profimedia

Perzistentno genitalno uzbuđenje nije hiperseksualni poremećaj (zavisnost o seksu), jer kod zavisnosti o seksu postoji subjektivni osećaj (psihičke) napaljenosti i želje za seksom, traganje za seksualnim sadržajima (bilo na internetu, u stvarnosti, masturbacijom ili na bilo koji drugi način). Osoba s zavisnošću o seksu ne može se koncentrisati jer joj stalno dolaze na pamet seksualne misli i fantazije, razmišljanja o seksu, želja za učestvovanjem u seksu, potreba za traženjem seksualnog rasterećenja.

Za razliku od toga žena s perzistentnim genitalnim uzbuđenjem obično nema seksualnu želju i psihološku potrebu za seksom, ovaj osjćaj u genitalijama ne započinje seksualnom željom i razmišljanjem ili maštanjem o seksu, već počne sam od sebe, bez nekog spoljnjeg poriva. Žena odjednom postane svesna neke aktivnosti u genitalijama koja izaziva nemir, uznemirenost, a kasnije i razmišljanje o seksu ili podraživanju genitalija kako bi se ovaj nemir umirio. Kod zavisnosti o seksu razmišljanje o seksu i seksualno uzbuđenje poželjni su i osobi prijatni ; kod perzistentnog genitalnog uzbuđenja ovaj osećaj u polnom organu je neželjen, nametnut.

U pravilu orgazam samo privremeno ublaži ovo stanje te neko vreme (nekoliko sati) osoba oseća olakšanje, no s trajanjem bolesti orgazam često više ne može ublažiti ove osećaje. U blažim slučajevima ovi osećaji u genitalijama podstaknuti su seksualnim odnosom, dok u težim slučajevima nastaju bez ikakve stimulacije genitalija. Katkad ih mogu podstaknuti neki nespecifični podražaji na polni organ, npr. treska tokom vožnje ili pritisak uskog donjeg rublja.

Neke žene, nastojeći ublažiti ove tegobe, ulaze u seksualne odnose s različitim muškarcima, koriste seksualne igračke, podražuju genitalije na vrlo grub način (čak do nivoa da se povređuju, jer je potreba da umire ovaj osećaj veća od boli koja se pritom može javiti).

Uzroci perzistentnog genitalnog uzbuđenja nisu jasni i poznati, delom i zato što je ovo stanje retko te nije sprovedeno puno istraživanja. Kod nekih žena mogu se naći neuobičajeni oblici inervacije (tj. načina na koji je genitalno tkivo opskrbljeno živčanim vlaknima) ili neke vaskularne promene. Retko uzrok ovog stanja mogu biti i neki lekovi (neke vrste antidepresiva).

U lečenju ovog stanja koriste se različite metode. Katkad mogu pomoći lekovi (koriste se antiepileptici kao što su valproat ili karbamazepin), ponekad mogu pomoći lokalni anestetici. Neke žene navode da stavljanje leda na genitalije može ublažiti ovaj osećaj. Takođe, masaža u području karlice i vežbe istezanja imaju određeni učinak. Bilo je i nekoliko pokušaja lečenja ovog stanja kirurškim zahvatom kojim se prekidaju živci koji vode signale u/iz genitalija kako bi se smanjio ovaj stalni podražaj.

No, postoje i neke psihoterapijske metode koje mogu ublažiti ovo stanje. Najusešnijima su se pokazale kognitivno-bihevioralne tehnike i tehnike mindfulnessa.

Budući da žene s ovim stanjem neretko izbegavaju svako seksualno uzbuđenje bojeći se da bi mogle da podstaknu pojavu ovih neprijatnih senzacija, potrebno je sa ženom koja ima ovaj problem utvrditi postoje li mogućnosti za normalan seksualni odnos. Treba istražiti koje su ženine misli, fantazije, podražaji kojima teži i koje bi htela imati. Potrebno je ženi dopustiti da seksualno mašta i da razmišlja o seksualnosti.

Jako je važno uključiti u terapiju i partnera, jer on najčešće ne zna šta se tačno zbiva. Vrlo često, posebno na početku, žena traži seks često i stalno kako bi ublažila ovu nelagodu te partneri neretko ne mogu pratiti ovaj ritam i osjćaju se seksualno nedostatni (neki katkad predlažu partnerici da nađe drugog seksualnog partnera).

U kasnijoj fazi, kad žena izbegava seksualne odnose, partneri se mogu osetiti zapostavljeni, seksualno nepoželjni. Zbog toga je važna jasna komunikacija između partnera i pronalaženje načina da se postigne kompromis i seksualno zadovoljstvo uprkos ovom problemu.

(Espreso.rs/Zivim.gloria.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media