MUŠKARCIMA SU JEDNAKO ZAINTERESOVANI ZA BIVŠE I NAKON RASKIDA: Evo kako stoje stvari sa ŽENAMA
Nakon što su analizirali odgovore, istraživači su uvideli da su muškarci davali značajno više pozitivnih ocena nego žene, Foto: Profimedia

zanimljivo istraživanje

MUŠKARCIMA SU JEDNAKO ZAINTERESOVANI ZA BIVŠE I NAKON RASKIDA: Evo kako stoje stvari sa ŽENAMA

Naše istraživanje ukazuje na novi fenomen koji nije očigledan svima

Objavljeno: 01.11.2019. 12:15h
  • 5

Grupa psihologa vođena Ursulom Atenstat na Univerzitetu Grac u Austriji istraživala je kako muškarci i žene gledaju na svoje bivše partnere.

- Saznali smo da su muškarcima bivše partnerke draže nego ženama bivši partneri. Koliko znamo, ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo razliku u osećajima koje muškarci i žene imaju prema bivšim ljubavima - stoji u izveštaju objavljenom u časopisu Socijalna psihologija.

Da bi došli do tog zaključka, analizirali su odgovore 295 učesnika istraživanja na postavljenu anketu. Uslov za učestvovanje u istraživanju bilo je da ste u heteroseksualnoj vezi najmanje četiri meseca i da ste imali bivšu vezu koja je trajala barem četiri meseca, a ta veza nije smela da završi pre više od pet godina. Tražili su da razmišljaju o svojim bivšim partnerima/kama i ispune upitnik u kojem su trebali označiti koliko je neka tvrdnja istinita, a primeri su bili 'Moj bivši partner ili partnerka ima mnogo pozitivnih osobina', 'Izbegavam da dodirujem bivšeg partnera/ku', 'Kada razmišljam o bivšem partneru/ki naljutim se' i slično.

Nakon što su analizirali odgovore, istraživači su uvideli da su muškarci davali značajno više pozitivnih ocena nego žene.

Tada su hteli da vide kako se rezultat njihovog istraživanja poklapa s ljudskom intuicijom. Sproveli su kratku anketu s 589 učesnika u kojoj su ih pitali s kojom se od tri izjave najviše slažu: 'Muškarcima su bivše devojke draže nego ženama bivši momci', 'Ženama su bivši momci draži nego momcima bivše devojke' ili 'Nema razlike u muško-ženskim osećajima prema bivšem partneru/ki'.

Većina od 62 odsto je rekla da nema razlike u osećajima, 24 odsto je mislilo da muškarci gaje pozitivnija osećanja i 14 odsto je to reklo za žene.

- Naše istraživanje ukazuje na novi fenomen koji nije očigledan svima. Žene imaju negativnija osećanja prema bivšim partnerima od muškaraca. Iako naša studija pokazuje da postoji ta stabilna razlika među polovima, ne znamo zbog čega je to tako. Iako teorije o evolucijskim ulogama polova mogu ponuditi neke zaključke, potrebna su dodatna istraživanja da otkrijemo tačan uzrok - rekla je Ursula Atenstat, a prenosi PsychologyToday.

BONUS VIDEO:

UMALO POTONUĆE NA PUSTINJSKOM TITANIKU! Dvoje teškaša namučilo kamilu, a onda i ona njih! (VIDEO)

(Espreso.rs/24 sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media