AKO VAM SE TOKOM ODNOSA DOGAĐA OVO, U OPASNOSTI SE! Doktorka upozorava na pojavu koju ne smete da ignorišete!
Glavobolje mogu loše uticati na vaš seksualni život, Foto: Profimedia

savet lekara

AKO VAM SE TOKOM ODNOSA DOGAĐA OVO, U OPASNOSTI SE! Doktorka upozorava na pojavu koju ne smete da ignorišete!

Oko jedan posto glavobolja uzrokovano je seksualnom aktivnošću, a statistika kaže da se tri puta češće javljaju kod muškaraca

Objavljeno: 11.06.2019. 11:56h
  • 9

Glavobolje koje izaziva seks ubrajaju se u takozvane primarne glavobolje.

Kod njih je uzrok promjena u jednom delu mozga zbog čega se javlja bol.

Oko jedan posto glavobolja uzrokovano je seksualnom aktivnošću, a statistika kaže da se tri puta češće javljaju kod muškaraca, kaže neurološkinja, prof. prim. dr. sc. Darija Mahović Lakušić iz Klinike za neurologiju KBC Zagreb.

Na KBC-u Rebro kod prof. Mahović Lakušić godišnje se leči oko 900 pacijenata s migrenom, dok desetak pacijenata tokom godine dolazi zbog glavobolja koje se javljaju tokom seksa.

- Prema staroj klasifikaciji te se glavobolje mogu podeliti na predorgazmičke i orgazmičke. Ove prve se javljaju pre orgazma i obično je reč o tupoj boli koja se javlja već na početku odnosa. Bol je neprijatna i smetnja je partnerima. Orgazmička glavobolja javlja se u vreme orgazma i najčešće je reč o nagloj, oštroj i izuzetno jakoj glavobolji. Izuzetno je neprijatna i zbog nje partner traži prekid. Taj tip boli može biti znak da je došlo do puknuća jednog malog mehurića, odnosno proširenja koje se stvorilo na krvnoj žili u mozgu, koje zovemo aneurizma. Stoga je potrebno upozoriti ljude da ako glavobolja koja se javila tokom seksa ne popušta, odnosno postaje sve snažnija, odmah se treba javiti u hitnu neurološku ambulantu na pregled. To može izazvati krvarenje u mozgu, što može biti vrlo opasno - upozorava.

Glavobolje tokom seksa su neprijatne
Glavobolje tokom seksa su neprijatne foto: Thinkstock

Dodaje da naučna istraživanja pokazuju da od 4 do 12 posto aneurizmi pukne upravo za vreme seksa, zbog čega je vrlo važno ozbiljno shvatiti naglu i oštru glavobolju koja se javlja u vreme orgazma.

Većina glavobolja uzrokovanih seksualnom aktivnošću traju do 30 minuta, te uglavnom prolaze spontano, bez uzimanja analgetika. No ako se javljaju učestalo i ometaju čoveka u vođenju ljubavi, svakako treba otići lekaru kao bi se utvrdio uzrok i odredila terapija, dodaje sagovornica za "24 sata".

- Dijagnoza primarne glavobolje uzrokovane seksom postavlja se na temelju detaljno uzete anamneze, međutim tek nakon učinjene neuroradiološke i likvorske obrade (MSCT mozga i MSCT angiografija ili MR mozga i MR angiografija, MR venografija) - navodi neurološkinja.

- Vrsta terapije zavisi o učestalosti i o tome koliko su glavobolje intenzivne. U nekim slučajevima pacijentu možemo prepisati lek koji će popiti pola sata pre nego što će imati seksualni odnos, što zavisi i o tome koliko su odnosi učestali, no češće se prepisuje profilaktička terapija koja sprečava glavobolje - kaže lekarka.

Razgovor i opuštanje uz sveće ponekad ne pomaže.

- Ne postoje naučni dokazi o tome da glavobolje tokom seksualnog odnosa mogu biti povezane sa psihološkim uzrocima, recimo ženinim osećajem da nije spremna na seks, ili negativnim iskustvima iz ranijih seksualnih odnosa i slično, pa nema osnove za tvrdnju da za sprečavanje glavobolja koje se javljaju tokom seksa pomaže razgovor između partnera, ili opuštanje uz sveće pre samog odnosa. Naravno, ako netko iz iskustva zaključi da mu neke vežbe relaksacije pomažu, svakako može nastaviti s time. No, to najčešće nema uticaja na to hoće li se glavobolja tokom odnosa pojaviti ili ne - zaključuje dr Mhaović Lekušić.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media