ZABORAVITE NA PILULE: Stiže sredstvo za KONTRACEPCIJU o kojem ne morate da mislite, SVE ODRAĐUJE SAMO!
Reč je o flasteru koji se lepi za kožu korisnika i podseća korisnika da blagim pritiskom na flaster oslobodi lek koji je neophodan za kontracepciju, Foto: Profimedia

sprečite neželjenu trudnoću

ZABORAVITE NA PILULE: Stiže sredstvo za KONTRACEPCIJU o kojem ne morate da mislite, SVE ODRAĐUJE SAMO!

Naučnici smatraju da bi ova metoda mogla da bude veoma efikasna baš u zemljama u razvoju, gde je zabeležen veliki broj neželjenih trudnoća

Objavljeno: 14.01.2019. 20:31h
  • 12

Mnoge žene ne uzimaju kontraceptivne pilule na vreme svakoga dana. Ukoliko je to slučaj sada postoji rešenje na kojem rade naučnici, a reč je o patentu koji se koristi samo jednom mesečno.

Reč je o flasteru koji se lepi za kožu korisnika i podseća korisnika da blagim pritiskom na flaster oslobodi lek koji je neophodan za kontracepciju. Ovaj metod naišao je na odobrenje velikog broja ginekologa. Međutim, problem je tu tome što u zemljama u razvoju, pristup uslugama zdravstvene zaštite je ograničen.

Pilulr za kotracepciju
Pilulr za kotracepcijufoto: Profimedia

Ali naučnici smatraju da bi ova metoda mogla da bude veoma efikasna baš u zemljama u razvoju, gde je zabeležen veliki broj neželjenih trudnoća. Na kraju su se istraživači saglasili da će ovo otiriće uticati na samostalnu i preventivnu kontrolu rađanja, koja će dalje uticati na javno zdravlje i redukciju neželjenih trudnoća.

Dejstvo ovog flastera traje ceo jedan mesec.

 

Dostupna sredstva kontracepcije na našem tržištu

Kondom

Kada se pravilno koristi, efikasnost kondoma je 93 odsto. Mladima se najčešće savetuje upotreba kondoma i kontraceptivne pilule.

Hormonska spirala

Sadrži hormon progestin koji se u veoma malim količinama oslobađa u šupljinu materice i sprečava da dođe do trudnoće. Ginekologu je potrebno manje od pet minuta da postavi spiralu u šupljinu materice, gde može da deluje do pet godina. Efikasnost je 99,9 odsto.

Neželjena trudnoća
Neželjena trudnoćafoto: Profimedia

Pilula za dan posle

Ukoliko devojka ima nezaštićen odnos ili je kontraceptivni metod zatajio, kao mogućnost postoji urgentna kontracepcija. Ona je osmišljena kao rezervni metod, a nikako kao redovna kontracepcija.

Dijafragma

Kapa ili dijafragma je krug sa kupolastim delom od gume ili silikona koji se postavlja unutar vagine i služi kao barijera spermi na putu ka grliću materice. Neophodno je da se koristi sa spermicidom. Međutim, na našem tržištu gotovo da je i nema i mali je broj žena koje je koriste.

 

Bonus video:

(Espreso.rs/Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media