BIVŠI PARTNER VAS PRIVLAČI, ALI NE ŽELITE VEZU? Evo šta nauka kaže o tome!
Evo šta nauka tvrdi, Foto: Profimedia

dokazano

BIVŠI PARTNER VAS PRIVLAČI, ALI NE ŽELITE VEZU? Evo šta nauka kaže o tome!

U prvoj studiji, koju su proveli istraživači na tri prestižna univerziteta, 113 parova koji su skoro raskinuli odgovarali su na pitanja o odnosu s bivšim

Objavljeno: 27.10.2018. 22:40h
  • 28

Da li biste trebalo da upražnjavate seksualne odnose sa bivšim partnerima? Za dobrobit vašeg emocionalnog zdravlja zdrav razum kaže ne.

 

Ali sudeći prema dve studije objavljene u naučnom časopisu Archives of Sexual Behavior, seks s bivšim partnerom uopšte nije loša stvar te neće usporiti proces prebolevanja, čak i ako je raskid bio bolan, piše Maxim.

U prvoj studiji, koju su proveli istraživači na tri prestižna univerziteta, 113 parova koji su skoro raskinuli odgovarali su na pitanja o odnosu s bivšim. Neka od pitanja bila su jesu li imali fizički kontakt, koliko privrženo njima su se osećali te kako su se osećali emocionalno na kraju dana.

U drugom istraživanju, koje su proveli isti naučnici, 372 ljudi pitali su kako su se osećali nakon seksa s bivšima odnosno jesu li i dalje bili emocionalno vezani za njih.

Oba istraživanja utvrdila su kako seks s bivšim definitivno ne uzrokuje dodatno ''slamanje srca", čak i ako to uradite više puta, kao što je većina uključenih u istraživanje.

Nadalje, oni koji su rekli da se osećaju najviše emocionalno vezani za svoje bivše ljubavnike, najviše su tražili seks, verojatno zato što pokušavaju popuniti bolnu emocionalnu rupu koja je nastala raskidom.

Ali, možda i najvažnije, istraživači su otkrili da seksualni odnos s bivšim nije uzrokovao da se pojedinci osećaju lošije zbog raskida. Naprotiv - osećali su se pozitivnije zbog cele situacije.

Voditeljica istraživanja Stephanie Spielmann sa Sveučilišta Wayne State u Detroitu kaže kako bismo se, umjesto osuđivanju, radije trebali posvetiti kritičkom promišljanju o motivaciji iza želje za seksom s bivšim.

Bonus video:

(Espreso.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media