NISAM MOGLA DA STAVIM TAMPON, A KAMOLI...Žena opisala kakve probleme je imala sa INTIMNIM DELOM! (VIDEO)
Amerikanka Šelbi Heden bila je očajna zbog ovog problema, Foto: Profimedia

problemi

NISAM MOGLA DA STAVIM TAMPON, A KAMOLI...Žena opisala kakve probleme je imala sa INTIMNIM DELOM! (VIDEO)

Život sa ovim medicinskim stanjem bio je pun problema   

Objavljeno: 27.10.2018. 11:17h
  • 13

Vaginizam je nevoljna kontrakcija mišićnog zida vagine koja onemogućava penetraciju tokom seksualnog odnosa. Ali, događa se i kod umetanja tampona, na ginekološkom pregledu, pa i kod pokušaja penetracije prstom.

Život s ovim medicinskim stanjem opisala je Amerikanka Šelbi Heden (25) koja je otkrila da ima vaginizam s 14 godina kada je dobila prvu menstruaciju.

- Nisam mogla da stavim tampon i tada sam shvatila da nešto nije u redu. Imala sam osećaj kao da ga pokušavam ugurati u rupu koja ne postoji, time sam uzrokovala jaku, probadajuću bol - rekla je ona. 

Prvih nekoliko godina menstruacije, majka me je svakoga meseca podsticala da koristim tampone. Stajala bi ih u kupatilo i davala mi upute, insistirajući na tome da samo moram pronaći pravi ugao. Gotovo da sam mogla čuti kako koluta očima dok viče: "Stavi malo vazelina! Samo će ti skliznuti!", ali znala sam da nikakva količina vazelina neće pomoći - govori Šelbi.

Kako su godine prolazile Šelbi je, kaže, slušala sve sočne detalje o prvim seksualnim iskustvima svojih prijateljica. Činilo joj se kako svi idu prema napred, a da jedino ona stoji na mestu, izolovana i usamljena sa svojom "sramotnom" tajnom.

- U međuvremenu sam bila kod brojnih lekara, ali niko nije znao šta mi je i kako to da popravi. Govorili su mi da treba da se opustim, ali to je vrlo teško kad znaš da te očekuje stravična bol. Neki su mi čak savetovali da popijem alkohol kad s nekim želim da budem intimna.

Jedan ginekolog mi je sugerisao da kupim najtanju sveću i da je umetnem tokom menstruacije. Drugi mi je rekao da svaki dan radim Kegelove vežbe (od kojih su mi mišići bili još napetiji, a penetracija još teža).

Što sam više doktora videla i tretmana isprobala, bila sam sve isfrustrirana jer nisam videla nikakve rezultate - priseća se.

Prvi seks

Dodaje da je na faksu doživela napadaj panike jer je u vaginu pokušala da stavi sveću. Plakala je, krvarila, bol je bila prevelika i po prvi put je, kaže, shvatila da joj budućnost neće izgledati onako kako je zamišljala.

- Nikada neću imati seks. Nikada se neću zaljubiti. Nikada se neću udati i imati decu. Mnogo toga zavisi samo od jednog dela tela - rekla je. Stvari su se promenila na bolje, kad je Shelbi krenula kod fizikalne terapeutkinje koja je bila specijalizovana za bol. Odlazila je kod nje dva puta nedeljno.

- Stavljala bi ruku u mene i rastezala me, a kod kuće sam rastezala vaginu stavljajući u nju dilatore - plastične, u obliku penisa i različitih dimenzija. Nakon toga sam mogla koristiti tampone. Imala sam 21 godinu - govori. Dodaje da je nastavila da radi vežbe, pa je bila spremna da istraži svoj seksualni potencijal.

- Sve mi je to bilo novo i uzbudljivo i htela sam to da učinim na pravi način. Želela sam da podelim taj deo ljudskog iskustva o kojem govore brojne pesme, knjige i filmovi. Bila sam dosta nesigurna jer sam još devica. Kada žena dođe do određenih godina, a da se nije imala seks, pretpostavlja se da s njom nešto nije u redu ili da je niko ne smatra privlačnom. Grozno mi je to - kaže.

Šelbi je bila spremna za seks, ali to, dodaje, nije ispalo onako kako je zamišljala. Čim je počela penetracija, osetila je, kaže, užasnu bol i rekla mu je da prestane. Gnjavio ju je da mu kaže zašto, i osećala se kao da mu duguje objašnjenje.

- Trebalo mi je vremena da pronađem prave reči, te sam mu na kraju rekla za vaginizam. Počeo je da se smeje a ja sam mu onako gola poverila svoju najdublju, najprivatniju i najbolniju tajnu. Kada smo se obukli, rekao mi je da me više ne želi videti. Biti odbijena zbog fizičke različitosti je užasno bolno, jer samo potvrđuje sopstvene strahove da ste bezvredni i da vas niko nikada neće voleti - govori.

Nije sve izgubljeno

Nekoliko meseci kasnije, pronašla je fizikalnu terapeutkinju koja joj je pomogla da opusti mišiće i trenira ih na različite načine. Išla je i na terapiju kod seksologa, a svaki dan je vežbala s dilatorima. Konstantno je korigigovala telo kako bi opustila bedra, mišiće zadnjice, trbušne mišiće.. Stezanje i opuštanje ovih mišića steže i opušta druge.

Šelbi je danas, kaže, velikim delom izlečena. Više ne mora da ide na terapije, i sve vežbe izvodi kod kuće. Seks više nije bolan te je sve manje dana kada joj je zaista teško.

O svom problemu snimila je i kratki filmić.

- Znam da i druge devojke imaju ovaj problem i htela sam da im pokažem kako nisu same, kako pomoći ima i da nije sve izgubljeno - zaključila je.

Bonus video:

ESPRESO TVITER: Kristina Kija Kockar

(Espreso.rs / Zivim.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media