Da li srce stvarno iznenada može da prestane da radi tokom seksa? (FOTO) (GIF)
Foto: profimedia

Razlikuje se od srčanog udara

Da li srce stvarno iznenada može da prestane da radi tokom seksa? (FOTO) (GIF)

Zastoj rada srca je iznenadni gubitak srčane sposobnosti da ‚‚pumpa" krv, a osoba koju pogodi gubi svest i prestaje da diše

Objavljeno: 28.11.2017. 16:14h
  • 16

Nije do vas što nikako ne možete smršati! 6 jasnih znakova da vam metabolizam ne radi dobro! (FOTO) (GIF)

Naučnici sa instituta za bolesti srca ‚‚Cedars-Sinai" pregledali su podatke o 4.557 slučajeva srčanog zastoja i ustanovili da su se samo 34 dogodila u sat vremena nakon seksualnih odnosa. Od toga su u 32 slučaja bili u pitanju muškarci.

Rezultati su predstavljeni na skupu Američkog udruženja za srce. Glavni autor studije Sumet Čag kaže da se radi o prvom istraživanju o uticaju seksualne aktivnosti na zastoj rada srca.

foto: giphy

Zastoj rada srca je iznenadni gubitak srčane sposobnosti da ‚‚pumpa" krv, a osoba koju pogodi gubi svest i prestaje da diše. Zastoj rada srca je fatalan ako se osoba brzo ne reanimira. Statistika pokazuju da je srčani zastoj smrtonosan u 90 procenata slučajeva izvan bolnice jer svaki minut bez reanimacije smanjuje šanse za preživljavanje i to za 10 procenata.

Razlikuje se od srčanog udara, koji uzrokuje blokada dotoka krvi u srce i može biti blaži. Poznato je da seks može pridoneti srčanom udaru, ali veza sa iznenadnim srčanim zastojem dosad se nije istraživala.

foto: profimedia

Prema istraživanju doktora Čaga i njegovih kolega, seks je u manje u jedan procenat slučajeva bio povezan sa iznenadnim zastojem rada srca. Onima kojima se to ipak dogodilo većinom su bili sredovečni, afroamerički muškarci s anamnezom srčanih bolesti.

U studiji se takođe pokazalo da je u samo trećini slučajeva pokušana reanimacija pacijenta, iako su događaju prisustvovali njihovi partneri.

foto: giphy

- Ovi podaci pokazuju koliko je važno nastaviti s naporima na edukaciji javnosti o tome koliko je važno da posmatrači, prolaznici, počnu s oživljavanjem, nezavisno od okolnostima u kojima se nalaze - rekao je Čag.

foto: profimedia

(Espreso.rs / Izvor: 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media