PAROVI SE ZBOG NJE RASTAJU MOMENTALNO: OVA vrsta prevare je najčešći RAZLOG razvoda!
Foto: Profimedia

da li ste joj skloni?

PAROVI SE ZBOG NJE RASTAJU MOMENTALNO: OVA vrsta prevare je najčešći RAZLOG razvoda!

Znate li šta je finansijska prevara?

Objavljeno:

Uskraćivanje istinitih informacija o sopstvenim finansijama svom partneru, zove se finansijska prevara i može da dovede do prekida veze ili braka baš poput "klasične" prevare.

Finansijska nevera ima mnoga lica - ona može da podrazumeva skrivanje novca od partnera, otvaranje tajnih računa, tajno zaduživanje kod banaka i/ili prijatelja i druga sumnjiva ponašanja vezana za novac.

I ne, ne morate da imate milione na računu da biste partnera finansijski prevarili. U suštini finansijske prevare nalazi se nepoverenje prema partneru i nemogućnost da mu se prizna na šta zapravo trošite novac.

Ne morate svom partneru da otkrijete baš svaki trošak koji napravite u danu, ali ako krijete cipele ili novu haljinu u ormaru, ili novac koji ste pozajmili svojoj prijateljici jer se plašite reakcije druge strane - verovatno imate problem.

Istraživanja su pokazala da su finansijski problemi jedan od glavnih razloga razvoda među supružnicima. Srećom, od finansijske prevare lakše je oporaviti se nego od drugih oblika nevere. Treba samo biti iskren s partnerom i zajednički rešiti probleme.

Evo koji se parovi nalaze u velikom riziku od finansijske prevare:

Imate veliki dug

Prećutna prekoračenja na karticama tekućih računa i krediti sastavni su deo naših života. I tu ne govorimo samo o kupovini velikih stvari poput kuće ili automobila. Dovoljno je uplatiti letovanje iz snova na neku egzotičnu destinaciju ili kupiti kvalitetni nameštaj za dom na rate da biste ušli u poveći dug.

Ako su dugovi transparentni u vašem domu – svaka strana zna šta i koliko otplaćuje svakog meseca, to ne mora da bude nikakav problem za vašu vezu. Opstanak veze dolazi u pitanje kada jedna strana počne da skriva svoje navike trošenja, zadužuje se kod prijatelja ili banke da bi pokrila svoje loše odluke i slično.

Nemate fond "za crne dane"

Manjak novca za određenu stvar ili situaciju izaziva stres mnogim parovima, pogotovo ako nemate fond za "crne dane". Razgovarajte sa svojim partnerom o nekoj vrsti zajedničke štednje koja bi mogla da vas spasi u trenutku kada vas pogode ti crni dani. Planirajte za budućnost zajedno jer biste u suprotnom vrlo lako mogli da posrnete i počinite finansijsku neveru.

Jedan partner finansijski zavisi o drugome partneru

Najveći rizik od finansijske prevare imaju oni parovi kod kojih jedan zarađuje, a drugi zavisi od njegovih primanja. Tačnije, kada jedna osoba pokušava da kontroliše drugu količinom novca koja joj je dostupna u vezi. Osoba bez novca hteće se dočepa svoje finansijske slobode. Da bi to postigla, tajno će se zaposliti, zadužiti i celo vreme lagati svom partneru, što bi moglo da dovede do kraha veze ili braka.

Zapamtite, nijedan problem nije nemoguće rešiti ako su partneri iskreni i ako imaju razumevanja jedno za drugo.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.