JEDNA VRSTA MUŠKARACA IMA VEĆE ŠANSE DA SLOMI POLNI ORGAN: Da li ste vi među njima?
Ilustracija, Foto: Thinkstock

pa ti vidi

JEDNA VRSTA MUŠKARACA IMA VEĆE ŠANSE DA SLOMI POLNI ORGAN: Da li ste vi među njima?

U periodu između 2010. i 2020. nije nedostajalo otkrića i trendova o intimnim vezama. Evo onih koji su nas najviše zaintrigirali

Objavljeno: 13:57h

10 najzanimljivijih otkrića o ljubavi i seksu u prošloj dekadi!

1. Žene su sretnije kad su s manje privlačnim muškarcima

Istraživanje provedeno na Florida State Universityju pokazalo je da je u uspešnim vezama žena obično estetski više 'obdarena' od muškarca, kao i to da su žene generalno sretnije kad pored sebe imaju ne baš tako zgodnog partnera. Za potrebe istraživanja, 113 tek venčanih parova ocenjeno je na temelju njihovog izgleda. Naučnici su otkrili da je, kad je muškarac manje lep od žene, veća verovatnoća da će manjak u izgledu nadoknaditi poklonima, seksualnim užicima koje pruža i pomaganjem oko kućnih poslova. Ne treba mnogo pameti da se zaključi kako žene takva situacija čini sretnijima. Osim toga, pokazalo se da su supruzi verniji i više truda ulažu u nastojanja da usreće svoje partnerice ako osećaju da su oni dobili više u vezi.

Isto istraživanje je pokazalo i da su manje privlačne žene bili više motivirane na mršavljenje ako su njihovi partneri bili zgodniji od njih. Može se zaključiti da fizički privlačan suprug zapravo ima negativne posljedice na zadovoljstvo supruge, naročito ako nije posebno lijepa.

2. Ako vam bivši želi biti prijatelj, možda je psihopata

Sedeći put kad svog bivšeg pitate možete li ostati prijatelji, razmislite. Istraživanje provedeno na Univerzitetu Oakland u Mičigenu je pokazalo da osobe koje imaju neke mračne karakterne crte, poput narcizma i psihopatije, često nastoje zadržati bivše u svojoj blizini iz nekih proračunatih samo njima jasnih razloga. Otkriveno je da su, naročito kod muškaraca, ključni razlozi da zadrže kontakt s bivšima financijska pomoć, potreba da se još uvek zadrži delimična kontrola nad njima ili želja za nastavljanjem seksualne aktivnosti s tim osobama.

3. Muški gay parovi ostaju duže u vezama nego heteroseksualni parovi

Istraživanje provedeno 2018. na Univerzitetu UCLA analiziralo je podatke o homoseksualnim i heteroseksualnim parovima tokom 12 godina. Otkriveno je da su se gej parovi ređe rastavljali nego heteroseksualni parovi, dok su se lezbejski parovi najčešće rastavljali.

4. Usred smo milenijumske 'seksualne recesije'

Istraživanje koje je proveo psiholog Jean M. Twenge pokazalo je da današnji mladi imaju sve manje seksualnih partnera nego prethodne dve generacije. Više nego dvostruko je veća verovatnoća da će današnje osobe u dvadesetim godinama apstinirati od seksa nego pređašnje generacije kad su bile u toj dobi. Osim toga, utvrđeno je da je u periodu između '90-ih i 2014. broj polnih odnosa godišnje među odraslim osobama pao sa 62 na 54.

5. Veća je verojatnost da će muškarci koji varaju partnerice slomiti penis

Muškarci bi trebali biti naročito oprezni s onim vezama koje se događaju između pet i sedam sati poslepodne jer takva usputna avantura može završiti sa slomljenim penisom. Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Journal of Sexual Medicine pokazalo je da su muškarci koji varaju partnerke izloženiji frakturama penisa. Autori su analizirajući podatke muškaraca s tom dijagnozom utvrdili da ih je polovina u trenutku 'pucanja' penisa bila zauzeta u krevetu s ljubavnicama. Verojatno rizik povećava neobično mesto na kojem se seks odvija, žurba ili nervoza.

6. Ako želite brak, uđite u njega između 25. i 30. godine

Želite da vaš brak što duže potraje? Ne ulazite u njega premladi, ali niti ne čekajte predugo. Istraživanja su pokazala da je broj razvoda znatno veći ako su supružnici ušli u brak u periodu između tinejdžerske dobi i kasnih dvadesetih. Naglo opada kod parova koji su u brak ušli u tridesetim godinama i onda opet raste kod parova koji su u brak ušli nakon 32. I jedna dobra vest: stopa razvoda je, ako se gleda uopšteno, ipak u padu.

7. Razvod je potencijalno smrtonosan za muškarce

Naučnici sa Univerziteta Nebraska su otkrili da muškarci koji su razvedeni, kao i oni koji nisu niti bili u braku imaju veću stopu smrtnosti te da su skloniji zlouporabi alkohola i opojnih droga, kao i depresiji nego što su to oženjeni muškarci. Razvedeni muškarci čak 10 puta češće odlaze na psihoterapije nego muškarci u braku.

8. Sjaj na licu nakon seksa traje 48 sati

Zahvaljujući većem lučenju endorfina i drugih hormona dobrog raspoloženja nakon seksa obično blistamo i osećamo radost. Istraživanje provedeno na Florida Stejt Univerzitetu je pokazalo da taj divan učinak može trajati čak 48 sati. Za to možda postoji evolucijsko objašnjenje: toliko je potrebno da spermatozoidi postignu maksimalnu pokretljivost u ženskom reproduktivnom traktu i da eventualno dođe do začeća.

9. Bliskost s partnerovim roditeljima može promeniti izglede da se vi i partner razvedete

Longitudinalna studija provedena na Univerzitetu u Mičigenu pokazala je da je, kad je suprug blizak s roditeljima supruge, rizik para da se rastane manji za čak 20 posto. U obrnutom slučaju, kad je supruga bliska sa suprugovim roditeljima rizik za razvod je 20 posto veći. Zašto? Autor studije smatra da žene bilo kakvo mešanje suprugovih roditelja u njihov život doživljavaju kao uvredu, dok supruzi u obratnoj situaciji to ne doživljavaju tako osobno.

10. Partneri koji dele kućne poslove imaju bolji seksualni život

Možda vam ne zvuči jako seksi da zajedno s partnerom čistite stan, ali istraživanje provedeno na Univerzitetu Alberta je pokazalo da partneri koji dele kućneposlove više uživaju u vezi i češće vode ljubav


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.