Slomljeno srce može da vas ubije! Nije šala!

naučno potvrđeno

Slomljeno srce može da vas ubije! Nije šala!

Studija sprovedena na uzorku od milion ispitanika, utvrdila je vezu između gubitka bliske osobe i nepravilnog rada srca odnosno atrijalne fibrilacije
Objavljeno:

Gubitak partnera je traumatično iskustvo koje može da vas ostavi slomljenog srca. Bukvalno! Nova studija je utvrdila vezu između nepravilnog rada srca i gubitka voljene osobe. Supermen živi u svakom od nas: 20 neverovatnih činjenica o ljudskom telu! (GIF) Naime, gubitak voljene osobe povećava rizik od atrijalne fibrilacije i to do čak godinu dana nakon traumatičnog događaja. Atrijalna fibrilacija predstavlja poremećaj srčanog ritma, a može da prouzrokuje moždani udar, infarkt pa čak i smrt.

Naučnici su utvrdili da osobe koje su izgubile voljenu osobu imaju čak 41 posto veće šanse da razviju srčanu aritmiju od onih koji nisu. - Srčana aritmija je odavno povezana sa stresom, a veliki stres prouzrokovan gubitkom partnera imaj jedan od najvećih uticaja na psihičko, a time i fizičko zdravlje - rekao je Simon Graf, jedan od naučnika koji potpisuju ovu studiju. Istraživanje je pokazalo i da veliki faktor igra način smrti partnera, odnosno da li je smrt bila očekivana, kao npr. usled bolesti poput raka, ili je bila iznenadna.
Najveći rizik od atrijalne fibrilacije javlja se 8-14 dana nakon gubitka partnera te se on postepeno smanjuje da bi nakon godinu dana rizik bio jednak kao i kod osoba koje nisu izgubile voljenu osobu. Istraživanje o povezanosti gubitka bliske osobe i smrti provedeno je na gotovo milion ispitanika, a trajalo je 9 godina. Studija pokazuje i da su najugroženije osobe mlađe od 60 godina čija je bliska osoba umrla iznenada. Oni imaju čak 57 posto veći rizik od razvoja srčanih bolesti. (Espreso.co.rs / Express)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.