Terapeuti savetuju: Pomoću ovih 5 koraka završite svaku svađu u vezi za manje od 20 minuta
Rešite svaku svađu lako, Foto: Profimedia

dobar savet

Terapeuti savetuju: Pomoću ovih 5 koraka završite svaku svađu u vezi za manje od 20 minuta

Duge svađe, u kojima se partneri iznova vraćaju na istu temu i ne nalaze rešenje, veliki su problem u vezi,

Objavljeno:

Zaboravite na duge, dosadne i naporne svađe, pratite ove korake!

Verovatno vam se desilo da se posvađate sa partnerom ili partnerkom, i da nakon 45 minuta shvatite da je vreme prošlo, a niste ni korak bliže rešenju? Duge svađe, u kojima se partneri iznova vraćaju na istu temu i ne nalaze rešenje, veliki su problem u vezi, jer oduzimaju inače dragoceno zajednički provedeno vreme, a iscrpljuju emocije, piše Mondo.

Zato su stručnjaci za komunikaciju, advokati za razvod i terapeuti za veze podelili svoje savete za smirivanje svakog sukoba tako da se “ugasi” za manje od 20 minuta.

Evo pet stvari koje bi trebalo da uradite da biste “ugasili” svađu!

Razmišljajte unapred

Šta vaš partner pokušava da postigne, čega se boji i šta mu je najvažnije da shvatite? Kada znate odgovore na ta pitanja, u razgovor ulazite spremniji nego inače. Svađu najčešće produžavaju ili nesporazumi, ili namerno skretanje teme, ovako ćete oboje biti fokusirani na suštinu i brže ćete razrešiti konflikt.

Svađe mogu biti iscrpljujuće
Svađe mogu biti iscrpljujuće foto: Stock, Ilustracija

Znajte šta hoćete

I vi, i partner. To možda neće uvek biti iste stvari, ali je važno da ih prepoznate i definišete. Imajte na umu krajnji željeni ishod, i za vas, i za drugu stranu. Kada su potrebe i želje jasne i nalaze se “na stolu”, rešavanje problema je već bliže.

Pristanite na kompromis

Otvorenost i kreativno razmišljanje mogu da vas odvedu daleko na putu rešavanja konflikta. Nemojte svu svoju energiju uložiti u to da budete “pobednik” u (verovatno nebitnoj) svađi, već na to da iz nje oboje izađete nepovređeni, kako biste sačuvali vezu. Ako ste vi napravili grešku, priznajte je i izvinite se, naravno, to očekujte i od druge strane. O kompromisu se mora razgovarati. U redu je da partneru stavite do znanja da želite da se, recimo, vaš problem reši prvi, ali nakon toga saslušajte šta je njihov i dajte sve od sebe da učestvujete u rešenju.

Ne brkajte rešenja i emocije

I naročito nemojte da pobrkate šta je od ta dva važnije za vašu vezu. Morate veoma racionalno pristupiti pitanju “šta je sada najvažnije”? I morate u sebi obuzdati potrebu da, kada vas ponese rasprava, u nju uključite i emocije kojima tu nije mesto. Da podsećate na događaje koji su se desili ranije, da uplićete situacije od kojih strahujete u budućnosti, važno je da se fokusirate samo na trenutni problem, svoja i partnerova trenutna osećanja povodom konkretno tog problema, i načinima na koji oboje možete da promenite svoje ponašanje kako biste ga iskorenili.

Znajte kada je kraj

Ljudi u svađi često imaju potrebu da je produžavaju, da nastave da “peckaju” ono drugo, ili da njihova mora da bude poslednja. Nemojte biti ta osoba u vezi, kada je problem rešen, ili ste oboje uvideli da mu rešenja nema, ta priča je gotova. Čak i ako imate najbolje namere, ponovno vraćanje na istu stvar samo će poništiti pomak koji ste napravili.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.