OVA BILJKA SE POSEBNO PREPORUČUJE DIJABETIČARIMA: Osim što snižava šećer, ima brojna druga lekovita svojstva!
Čičak je jako lekovit, Foto: Wikipedia

moćni lek

OVA BILJKA SE POSEBNO PREPORUČUJE DIJABETIČARIMA: Osim što snižava šećer, ima brojna druga lekovita svojstva!

Moderna istraživanja potvrđuju da svi delovi ove biljke blagotvorno deluju kod mnogih zdravstvenih tegoba

Objavljeno: 09:26h

U narodu je poznat i kao lopuh, lepuh, lepušina, čakalj, lopuk, repuh, lipalj.

Nutritivno bogati i lekoviti delovi čička su – listovi, stabljika, seme i koren. Sadrže brojne nutrijente koji su višestruko korisni za ljudski organizam: vitamine C i E, folnu kiselinu, riboflavin, piridoksin, niacin, kalijum, gvožđe, magnezijum, cink, kalcijum, selen, fosfor i inulin.

Vitamini značajno zastupljeni u čičku su C i E, koji kao snažni prirodni antioksidansi pomažu u prevenciji i lečenju mnogih oboljenja.

Od minerala, poseban naglasak je na kalijum koji čuva zdravlje kardiovaskularnog sustava, živaca i mišića, otklanja umor te pomaže u očuvanju optimalnog nivoa energije i koncentracije.

Čičak je dobar izvor probiotika inulina koji se ističe svojim laksativnim svojstvima te pozitivnim delovanjem na crevnu mikrofloru. Inulin pomaže i u snižavanju nivoa šećera i holesterola u krvi te smanjenju prekomerne telesne težine. Mnogobrojne studije su pokazale da ovaj polisaharid utiče i napovećanje koncentracije kalcijuma i magnezijuma u organizmu, što je od velikog značaja za zdravlje kostiju i zubi.

Posebnu pažnju privlače gorke tvari sadržane u ovoj biljci. One ublažavaju bolove u trbuhu, nadutost, žgaravicu i mučninu te pospešuju stvaranje probavnih sokova, što je od velikog značaja za zdravu probavu. Pospešuju resorpciju vitamina i minerala u tragovima te pomažu u očuvanju zdravlja jetre i žučnog mehura. Najnovija istraživanja potvrdila su i pozitivne učinke gorkih tvari na ljudski imunitet kao i na ublažavanje hroničnog umora.

Lekovita svojstva čička

Moderna istraživanja potvrđuju da svi delovi ove biljke blagotvorno deluju kod mnogih zdravstvenih tegoba. Čičak je odličan saveznik imunološkog sistema – jača imunitet, preventuje i leči grip, razne infekcije i alergije. Posješuje znojenje, a time i detoksikaciju organizma putem kože. Oblog od čička koristi se za lečenje kožnih problema poput nečiste kože, modrica, osipa, gnojnih rana, ogrebotina, akni, ekcema i lišaja. Pomaže u pročišćavanju krvi, preventuje i leči anemiju, a prema najnovijim istraživanjima delotvoran je i u lečenju leukemije. Zahvaljujući inulinu u svom sastavu ova biljka je od velike pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi pa se dijabetičarima preporučuje svakodnevna konzumacija tinkture od čička.

Sirup od korena i semenki čička čuva zdravlje usne šupljine i dišnog sistema. Čičak podstiče apetit, ublažava nadutost i zatvor, pospešuje probavu i smiruje nervozu creva. Sprečava bolesti jetre, pomaže u njenoj regeneraciji te stimulira rad jetre i izlučivanje žuči. Pospešuje eliminaciju bubrežnog i mokraćnog pijeska te kamenaca. Blagotvorno deluje kod bolnih zglobova, gihta, artritisa i reume. U tom slučaju primenjuju se oblozi ili čaj od semenki čička. Ulje od čička poznato je po svojim umirujućim svojstvima i delotvornosti kod nesanice, nemira, napetosti, razdražljivosti i nervoze. Osim za lečenje raznih zdravstvenih tegoba čičak se već vekovima koristi i u kozmetičke svrhe. Najpoznatija primena ove biljke u održavanju zdravlja i lepote celokupnog organizma je u obliku čaja, soka, ulja i masti.

Čaj od čička

Čaj od čička izvrstan je za pročišćavanje krvi, ublažavanje reumatskih tegoba te lečenje veneričnih bolesti. Čaj od semena izvrstan je diuretik te odličan saveznik u prevenciji bubrežnih kamenaca i regulaciji menstruacije. Čaj od mladog lišća ublažava nadutost te pomaže kod katara želuca. Ispiranje ogrebotina, rana i čireva ovim čajem pridonosi njihovom bržem zaceljivanju.

Sok od čička

Sok od čička leči bolesnu jetru te potiče izlučivanje žuči. Sok od korena posebno je delotvoran u čišćenju kože, lečenju čireva, akni i lišajeva te zacjeljivanju rana, ogrebotina i opeklina.

Ulje čička

Ulje od čička dobiva se iz semena i na glasu je kao ješenje za mnoge zdravstvene probleme. Poznato je po svojim antioksidativnim i antiupalnim svojstvima. Nezaobilazan je deo kozmetičke industrije, a posebno je čest sastojak krema za negu kože te losiona za kosu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.