10 NAČINA NA KOJE SE ODVIJA BRAK: Od zaljubljenosti do poštovanja
Kako imati dobar brak?, Foto: Shuterstock

STARENJE ZAJEDNO

10 NAČINA NA KOJE SE ODVIJA BRAK: Od zaljubljenosti do poštovanja

Postoji 10 načina po kojima bi se trebao odvijati jedan brak na osnovu mišljenja stručnjaka

Objavljeno:

Kada brak zamakne u određene godine to više ne bude ni slično onome što je bio na početku.

Postoji 10 načina po kojima bi se trebao odvijati jedan brak na osnovu mišljenja stručnjaka. 1. U 20-ima: Budite otvoreni i precizni oko toga kako se vidite u budućnosti: Verovatno svi s partnerom još pre braka razgovaraju o tome gde bi živeli, bi li imali dece ili kako bi trošili novac. No nemojte se dugo vremena susprezati da otvoreno kažete partneru kakvi su vam planovi. 2. U 20-ima: Jasno recite što vam smeta: Ako ste oboje naviknuti raditi stvari po svom, problemi mogu brzo doći. Kako kaže stručnjak za veze i autor knjige 'Ženin problem..

3. U 30-ima - Prilagodite svoje planove: Ne postoji brzi način za suočiti se s promenama, kaže dr. Svarc i dodaje da 'zajedno kao par sednete i razmotrite situaciju te odvažete što je za svakoga od vas najvažnije u ovoj fazi života'.

4. U 30-ima - Ljubite se kao da se ljubite zadnji put, a dok vodite ljubav napomenite da bez nje ili njega 'nikada ne biste bili potpuna osoba'. 5. U 40. ima - Budite partneri u roditeljstvu: - Oni će brzo primetiti ako se oko nečega ne slažete i za tren će vas okrenuti jedno protiv drugoga - upozorava dr. i Salc savetuje da 'ujedinite snage'.

6. U 40-ima - Zaštite svoj brak: Dr. Salc upozorava da je ovo osetljivo vreme za bračne parove. Kad deca postaju nezavisna, a vi se osećate kao da vas brak u svemu koči. Preporučuje da u to vreme sa supružnikom otputujete na odmor, ali i da izbegavate situacije koje su poželjnije za samce.

7. U 50-ima - Razmislite o terapiji: - Ljudi u braku ne prestanu pričati, prestanu slušati. No ako ni to što saslušate jedan drugoga nije dovoljno, treća strana bi mogla pomoći, napominje Bahar, pogotovo ako su u pitanju problemi oko kojih brakovi pucaju.

8. U 50-ima - Priviknite se na novi život: - Pričajte o zajedničkim osećajima i povežite se na drugim nivoima. Dr. Saltz kaže da pronađete zajedničke aktivnosti koje ne uključuju decu, poput šetnji ili sata kuvanja.

9. U 60-ima i 70-ima - Razmislite o penziji: - Ako i morate u penziju, razmislite o tome da radite nešto što vas stimulira mentalno, ali i zbog čega nećete biti kod kuće stalno. Jer razgovor o tome kako je svakome prošao dan sa supružnikom ima svoje čari - napominje dr. Saltz.

10. U 60-ima i 70-ima - Vratite bliskost: - Budite jedni od tih, pokazujte jedan drugome naklonost celo vreme, a ako je takvo ponašanje odavno prestalo, sada ga obnovite - savetuje.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.