ŽENE SE SEKSAJU IZ OSVETE, ali i znatiželje, a ne samo iz ljubavi
Osetljivost na miris ne govori ženi samo o dobroj higijeni već joj daje informacije i o partnerovom imunološkom sustavu, Foto: Profimedia

istraživanja

ŽENE SE SEKSAJU IZ OSVETE, ali i znatiželje, a ne samo iz ljubavi

Žene ne stupaju u seksualne odnose samo iz ljubavi nego i iz brojnih drugih razloga, kao što su osveta, znatiželja, potreba za bliskošću i slično

Objavljeno:

Pokreti muškarca mogu biti presudni da se žena upusti u seksualni odnos s njim. Na primer, ples je jedan od načina da se privuče ženska pažnja, kao i hod, kažu autori knjige.

Iz kojih se razloga žene upuštaju u seksualne odnose, veoma je važna, ali nedovoljno istražena tema, kažu Cindy M. Meston i David M. Buss, autori knjige “Why Women Have Sex: Understanding Sexual Motivations – from Adventure to Revenge (and Everything in Between)”.

Autori knjige intervjuisali su 1000 žena kako bi dobili odgovor na pitanje zašto žene vole seks. U njihovu istraživanju učestvovale su su žene svih straosnih dobi i različite seksualne orijentacije. Autori tvrde da su otkrili više od 237 različitih “motivatora” zbog kojih se žene rado upuštaju u seksualne odnose. Među njima su oni očekivani - zbog uzbuđenja, dece, da bi iskazale ljubav, privrženost, ali i dužnost. No tu su i neki neočekivani rezultati.

Žene ne stupaju u seksualne odnose samo iz ljubavi nego i iz brojnih drugih razloga, kao što su osveta, znatiželja, potreba za bliskošću i slično - tvrde autori. Ipak, ako žele značajnu vezu s partnerom, važna im je i seksualna privlačnost.

- Seksualna privlačnost eliksir je života, a njeno manjkanje u vezi čest je razlog prekida. Često ne možemo odrediti što nas privlači kod neke osobe, a žene će obično prvo spomenuti miris, telo, lice, pokrete, smisao za humor kao privlačne osobine muškarca – kažu autori. Mirisi su poznati po tome što nose snažnu psihološku asocijaciju te dugo ostaju u sećanju. Ipak, ženama je on važniji nego muškarcima jer potiče seksualno uzbuđenje, tvrde autori.

Miris može uticati na izbor partnera, ali i na to koliko će se često upuštati u seksualne odnose. Osetljivost na miris ne govori ženi samo o dobroj higijeni već joj daje informacije i o partnerovom imunološkom sustavu, simetriji tela i feromonima te zato nesvesno mogu oblikovati njeno mišljenje – ističu. Žene privlači simetrično telo muškarca, kao i muževno lice i glas.

- I pokreti muškarca mogu biti presudni da se žena upusti u seksualni odnos s njim. Na primer ples je jedan od načina da se privuče ženska pažnja, kao i hod - kažu autori knjige. Osim fizičkihučinaka, velik uticaj ima čovekov karakter. Istraživanje koje su autori proveli pokazalo je kako su dve ključne karakteristike sposbnosti posebno privlačne ženama, a to su dobar smisao za humor te izraženo samopouzdanje.

- Jedna od ispitanica izjavila je kako, u slučaju da je muškarac ne nasmejava, zasigurno neće biti dobar ni u krevetu. Neverojatno je koliki uticaj neka osobina može imati - ističu autori.

Meston i Buss tvrde da žene takođe “pumpaju” ego seksanjem, baš kao i muškarci. Mnoge žele biti dominantne i pokazati svoju moć kroz seks, bilo da je reč o homoseksualnoj ili heteroseksualnoj vezi.

- Kroz seks mogu dominirati muškarcem ili partnerom, ali i dobiti svojevrsnu potvrdu da su privlačne, seksi i uzbudljive, pojašnjavaju autori knjige. Kada dobiju ‘potvrdu’ privlačnosti, često se osećaju moćnije od partnera, pogotovo kad je reč o heteroseksualnoj vezi - poručuju Meston i Buss.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.