JEDNA STVAR ODREĐUJE KOLIKO ĆETE PARTNERA IMATI U ŽIVOTU: Tiče se vaše MAJKE!
Majka i ćerka, Foto: Profimedia

ISTRAŽIVANJE

JEDNA STVAR ODREĐUJE KOLIKO ĆETE PARTNERA IMATI U ŽIVOTU: Tiče se vaše MAJKE!

Istraživanje je uključilo pitanja o partnerima, kao i one s kojima su živeli, one s kojima nisu, o vezama koje su se završile brakom i onima koje su se završile razvodom

Objavljeno: 16.11.2018. 16:56h
  • 13

Deca će imati podjednak broj partnera tokom života kao što ih je imala i njihova majka, piše u istraživanju objavljenom u časopisu "PLoSONE".

Ta tvrdnja je rezultat proučavanja podataka više od 7.000 majki i njihove biološke dece u SAD-u iz 1979. Pratili su ih u periodu od najmanje 24 godine.

- Istraživanje je uključilo pitanja o partnerima, kao i one s kojima su živeli, one s kojima nisu, o vezama koje su se završile brakom i onima koje su se završile razvodom. Otkrili smo da je broj brakova i broj partnera u slučaju majki bio sličan brojkama partnera i veza njihove dece - kazala je Kleri Kamp Duš, vandredna profesorka humanističkih nauka na Univerzitetu Ohajo, koja je predvodila tim istraživača.

Kaže kako podjednak broj partnera majke i deteta nema veze sa statusom u društvu već verovatno sa time da majke prenose veštine vezane za ljubavne odnose na decu, uče ih interakciji sa svima, pa tako i budućim partnerima, prenosi Dejli Mejl.

Ova profesorka već godinama proučava bračne trendove. Kaže da nam naši roditelji pružaju nacrt kako da budemo socijalno ljudsko biće. Odrasli uz koje odrastamo nam pokazuju svojim primerom kako pokazivati ljubav, kako se svađati, kako se izviniti, predstaviti, kakva je naša interakcija sa starijim ljudima, sa različitim polom, komšijama, prijateljima... To sve pak utiče na to kakvi smo u romantičnim vezama i kakvi tipovi partnera nas privlače.

 

Dodala je da su se neke stvari promenile u odnosu na prošla vremena i da su naša očekivanja od partnera porasla na smešno visoke standarde. Ipak, naglašava da su osnovni elementi odabira partnera ostali isti.

Da je majčin uticaj na dete snažan smatra i Širani M. Patak, licencirana psihoterapeutkinja i osnivačica Centra za duševne odnose.

- Deca uče posmatranjem. Svaki put kada mi novi klijent s bračnim problemima ulazi u kliniku, odmah u početku pokušavam da saznam na koji način je njegova porodica bila povezana dok je bio dete. Svaka osoba ponavlja ono što zna, sve iz detinjstva. Svi mi pokušavamo da stvorimo isto iskustvo jer nam je to poznato. Zato ćemo verovatno završiti u istim odnosima - objasnila je.

BONUS VIDEO: PAO TAČNO PRED TOČKOVE KAMIONA! Neverovatnim potezom izbegao sigurnu smrt! (VIDEO)

(Espreso.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media