U vezi ste duže vreme? EVO KAKO SE MENJA SEKSUALNA HEMIJA SA PARTNEROM!
Foto: Profimedia, Shutterstock

razgovarajte o tome

U vezi ste duže vreme? EVO KAKO SE MENJA SEKSUALNA HEMIJA SA PARTNEROM!

Budući da toliko dobro poznaješ svog partnera, ponekad će ti se činiti da spavaš s osobom koja više ne može da te iznenadi

Objavljeno: 23.05.2018. 13:00h
  • 15

Noviteti znatno utiču na seksualni život. Ljudi se obično uspaniče u trenutku kada veza postane trajna, jer se tada pažnja fokusira na delove veze koji su nekada bili nepredvidivi.

Svi žele partnera koji može da pruži željeni stepen zadovoljstva seksom, ali takođe svi koji su u dugoj vezi znaju da je sjajan seks nešto na čemu se mora raditi. Činjenica je da bliskost, iako je korisna za vezu, nema preveliki značaj za uzbudljiv seksualni život. Budući da toliko dobro poznaješ svog partnera, ponekad će ti se činiti da spavaš s osobom koja više ne može da te iznenadi. S druge strane, ako bliskost nestane, veza će nastradati.

Promena biohemije u dužoj vezi

Privlačnost i požuda su posledica delovanja testosterona i dopamina. S vremenom, nivo ovih hormona se može smanjiti, a često se u većoj meri aktiviraju hormoni bliskosti (oksitocin kod žena, a vazopresin kod muškaraca). Krajnji ishod izmenjene biohemije je izražen osećaj povezanosti i bliskosti, ali i umanjenje seksualne želje i privlačnosti. To je zapravo prirodni proces koji ukazuje na to da se svojevrsno "traženje partnera" završilo i da je nastupio period za stvaranje potomstva.

Uvođenje noviteta kako bi povećala zadovoljstvo seksom

Ako želiš da zadržiš bliskost i zadovoljstvo seksom, moraš svesno da izađeš iz sigurne seksualne zone. Zajedno s partnerom bi trebala da probaš određene novitete, nešto što do sada niste praktkovali. Naravno, to ne znači nužno da vodite ljubav utroje, ili da menjaš partnere, ali realizacija nekih seksualnih maštarija ili korišćenje seksi igračaka moglo bi pomoći. Dobra vest je ta što je seksualno zadovoljstvo veće na duže staze nego na početku veze.

Drugim rečima, ako se potrudiš, koristi su višestruke. Ponekad se misli da je potreba da se razmišlja i razgovara o vezi, znak da je veza nekvalitetna i da je ne vredi spašavati. To je definitivno jedna od najvećih zabluda. Ako voliš svog partnera i želiš da budeš bliska s njim, morate se oboje truditi. A što se više trudite, više ćete dobiti zauzvrat, u emotivnom i seksualnom smislu.

BONUS VIDEO: KRAVATA SPREMNA U 5 POTEZA! Savršen štos da je vežete očas posla!

(Espreso.rs/Zdravakrava.24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media