Oko čega se svi parovi najviše svađaju zimi, i šta to žene najviše rade muškarcu iza leđa? (FOTO) (GIF)
Foto: profimedia

borba polova

Oko čega se svi parovi najviše svađaju zimi, i šta to žene najviše rade muškarcu iza leđa? (FOTO) (GIF)

Statistika britanske kompanije ‚‚Corgi Homeplan" pokazuje da se zbog tog ‚‚problema" prepire čak trećina parova

Objavljeno:

Inteligentni frajeri manje švrljaju! Zbog čega je to tako! (FOTO) (GIF)

S početkom jeseni počinje sezona grejanja, a istovremeno i borba među muško-ženskim parovima za kontrolu nad prekidačima termostata, pri čemu žene preferiraju nešto višu temperaturu i toplije okruženje. Statistika britanske kompanije koja postavlja i održava bojlere i termostate ‚‚Corgi Homeplan" pokazuje da se zbog tog ‚‚problema" prepire trećina parova. Tačnije četrdeset procenata žena tajno podiže temperaturu na termostatu partneru iza leđa.

foto: giphy

Za navedene podatke postoji naučno objašnjenje. Prema istraživanju što su ga 2015. proveli holandski haučnici, idealna sobna temperatura za žene je između 24 i 25 stepeni Celzjusa, što je za dva i po stepena više nego kada su muškarci u pitanju. I dok je telesna temperatura muškaraca i žena približna, percepcija temperature zavisi od kože, a ona je kod žena nešto niža. Drugo istraživanje je pokazalo da je prosečna temperatura ženskih ruku izloženih hladnoći skoro 3 stepemana niža nego kod muškaraca.

foto: pixabay.com

Faktor koji pridonosi razlikama je i ženski hormon estrogen koji krv čini gušćom, usporavajući njen protok prema krvnim venama u delovima tela poput prstiju ruku i nožnih prstiju, zbog čega udovi postaju hladniji. Grupa naučnika je ranije dokazala da je ženama hladnije kad ovuliraju, jer je tada nivo estrogena u njihovu organizmu viši nego što je uobičajeno.

foto: giphy

I metabolizam ima važnu ulogu kada se priča o osećaju toplote. Žene imaju nižu metaboličku stopu od muškaraca, odnosno metabolizam im je usporeniji nego muškarcima. To se događa jer muškarci imaju veći procenat mišićne mase koja utiče na brži bazalni metabolizam. Pritom je kod njih i cirkulacija krvi brža zbog čega im je organizam zagrejaniji, pa im je manje hladno nego ženama.

foto: pixabay.com

(Espreso.co.rs / Izvor: index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.