GINEKOLOG IZNEO ŠOKANTNE TVRDNJE O G TAČKI: Nije tamo GDE MISLITE, spremite se na SKROZ DRUGAČIJU ISTINU
Foto: Profimedia

SAZNAJTE

GINEKOLOG IZNEO ŠOKANTNE TVRDNJE O G TAČKI: Nije tamo GDE MISLITE, spremite se na SKROZ DRUGAČIJU ISTINU

Jedan od prvih ginekologa, Ernst Grefenberg, prvi je otkrio svetu postojanje G-tačke.

Objavljeno: 10:00h

G-tačka i danas je predmet rasprave. Dok jedni govori da njeno stimulisanje dovodi do nezaboravnog vrhunca, drugi tvrde da je to samo mit. Jedan od prvih ginekologa, Ernst Grefenberg, prvi je otkrio svetu postojanje G-tačke. Lekar je "studirao" žensko zadovoljstvo i otkrio mesto za "programiranje" istog, odnosno, tačku u kojoj se akumuliraju nervni završnici tkiva koja prekrivaju ženski polni organ.

Ginekolog Džordžija Grejs deli naučne činjenice radi boljeg razumevanja G-tačke. "Mnogi od nas su odrasli bez ikakvog obrazovanja. Sve informacije su bile prilično binarne i veoma heterose**ualne. I sve što smo znali, vezivalo se za to da je sramota govoriti o tome", kaže ginekolog.

Zbog ovoga, Grejs dodaje da postoji jaz u našem znanju o intimnom zadovoljstvu. "Pošto nije bilo toliko istraživanja o zadovoljstvu, vrhuncima ili telima, jer je bilo mnogo straha i stida vezanih za intimni odnos i zadovoljstvo, ne znamo mnogo", ističe. Nigde ovaj nedostatak istraživanja nije očigledniji nego u razumevanju klitorisa.

"Zaista je čudno da su se istraživanja i ideje o klitorisu pojavile tek u poslednjoj deceniji. Nismo ni znali da li je G-tačka stvarna, a to je bio neki mit koji je ime dobio po muškarcu. Ipak, zahvaljujući radu australijskog urologa Helene O'Konel, znanje nauke o tome šta je G-tačka se značajno poboljšalo. G-tačka nije neka čudna mala tačka. Ona je zapravo deo čitave klitoralne mreže. Mislim da je ovo zaista uzbudljivo vreme za nas jer se mogućnosti i svest o vrhuncu i zadovoljstvu neprestano razvijaju svake godine", kaže ginekolog.

seks
foto: Profimedia

Rezultati istraživanja pod nazivom "Veliko istraživanje o se**ualnosti u Australiji 2022" otkrili su da tri od pet Australijanaca, ili 61 odsto, uvek ili skoro uvek dožive vrhunac tokom odnosa sa partnerom. Kao deo njihovog godišnjeg istraživanja, Normal je otkrio da tradicionalno postoji razlika u iskustvu vrhunca između muških i ženskih ispitanika. Ovaj fenomen se naziva "o**azam jaz" i odnosi se na nejednakost u iskustvu vrhunca, koji se posebno javlja, ali nije ograničen, u heterose**ualnim vezama.

Istraživači su tu razliku pripisali nedostatku znanja i razumevanja klitorisa. Zato, sa povećanjem se**ualnog obrazovanja i razumevanja, došlo je i do smanjenja jaza u doživljavanju vrhunca, pri čemu Normal izveštava da 46 odsto žena, u poređenju sa 39 odsto prošle godine, redovno doživljava vrhunac tokom intimnog odnosa. Dodatnih 58 odsto ispitanika reklo je da se osećaju samopouzdano u prepoznavanju i zadovoljavanju klitorisa. "Mi vršimo toliki pritisak na sebe da doživimo vrhunac. Umesto toga, trebalo bi više da sarađujemo i da uživamo zajedno", zaključuje Grejs.

Gde se nalazi G-tačka?

G-tačka se nalazi na zidu ženskog polnog organa. Prednji zid se nalazi na dubini od 5 ili 6 centimetara iza frontalne kosti i uretre. Neke žene tvrde da je tkivo u ovom delu drugačije, gušće. Iako je već bilo mnogo studija kojima se razjašnjava funkcija ove zone, kontroverze i dalje traju. Bilo kako bilo, ono što je sigurno poznato jeste da stimulacija G-tačke ima neverovatan efekat na mnoge žene. Vrhunac postignut stimulacijom ove tačke se razlikuje od onog koji se postiže stimulacijom klitorisa.

01:10

DA LI JE KASNO DA ŽENE RAĐAJU NAKON 30. GODINE? Ginekolog obelodanio: POSTOJI NAUČNO OBJAŠNJENJE!

(Espreso/Mondo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.