AKO STE REŠILI DA PREKINETE VEZU SA PARTNEROM ZBOG KARIJERE OVO MORATE ZNATI: Evo koliko zapravo ZAVISITE od njih
Ljubav, Foto: Profimedia

pažnja

AKO STE REŠILI DA PREKINETE VEZU SA PARTNEROM ZBOG KARIJERE OVO MORATE ZNATI: Evo koliko zapravo ZAVISITE od njih

Šta sve može podrška voljenih!

Objavljeno:

Za sve one ljude koji su odlučili da odlože veze i ljubav dok ne ostvare svoje ciljeve u karijeri - možda da vratite stvari unazad. Dakle, ako vam je teško da nađete ljubav, možda da date otkaz i svaki dan izgledate izgubljeno u kafiću.

Jer situacija je sledeća: Kada imamo čvrstu osnovu podrške od naših najmilijih, slobodno rizikujemo i dobijamo veće nagrade.

Ova ideja je poznata kao paradoks zavisnosti ili podsticanje nezavisnosti prihvatanjem zavisnosti partnera.

Par, Raskid, Razvod, Brak, Krevet, Svađa, Prepirka
foto: Profimedia

Studija iz 2007. objavljena u Journal of Personality and Social Psichology testirala je paradoks zavisnosti. Vodeći istraživač dr Bruk Fini dovela je romantične partnere u svoju laboratoriju da popune brojne upitnike i da obave određene zadatke.

U jednom eksperimentu, istraživači su tražili od jednog člana para da kaže koliko on ili ona prihvata zavisnost drugog (npr. „Reagujem na potrebe svog partnera“), sa višim rezultatima koji ukazuju na veću zavisnost. Drugi član para je stavljen u posebnu sobu i rečeno mu je da završi neke izazovne zagonetke.

Parovi su takođe dobili kompjutere za razgovor putem trenutnih poruka, ali to zapravo nije bila istina, to je bio trik. Ispitanici koji su radili na slagalicama mislili su da je njihov partner osoba sa kojom razgovaraju, ali je to zapravo bio jedan od istraživača koji im je pomagao nagoveštajima, savetima i povremenim rešenjima zagonetki.

Ljubav, Par
foto: Profimedia

Iako biste mogli pomisliti da subjekti koji više zavise od svojih odnosa ne bi imali problema da prihvate ovu pomoć, u stvarnosti su sami rešili više zagonetki.

Druga studija iz 2012. pokazala je da je prihvatanje potreba partnera zavisnosti od strane učesnika dovelo do većeg postizanja ličnih ciljeva partnera šest meseci kasnije. Vau, zamislite šta još možete da uradite ako prvo odlučite da pronađete ljubav. Možda se neki kućni poslovi konačno mogu obaviti.

Studija je to rezimirala na sledeći način: „Koristeći više metoda, ovo istraživanje je testiralo hipotezu da je prihvatanje zavisnosti partnera u bliskoj vezi kada je to potrebno (npr. osetljivo reagovanje na znakove nevolje) povezano sa manjom zavisnošću, autonomnijim funkcionisanjem i više samopouzdanja, dovoljnost (za razliku od veće zavisnosti) od pojedinca uz podršku“.

Drugim rečima, saznanje da imate nekoga ko vam čuva leđa i podržava vas daje vam snagu i samopouzdanje da uradite stvari za sebe i učinite svet svojim, sa ljubavlju svog života na vašoj strani, naravno, piše Your Tango.

01:03

Majke i snajke finale

(Espreso/YourTango/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.