ESPRESO PREPORUKA ZA ČITANJE: Život je samo trenutak - "NA ZEMLJI SMO NAKRATKO PREDIVNI"
Oušn Vong, Foto: Profimedia, Printscreen/Instagram/breemcivor

čitajte danas!

ESPRESO PREPORUKA ZA ČITANJE: Život je samo trenutak - "NA ZEMLJI SMO NAKRATKO PREDIVNI"

Protagonista kroz proces pisanja pažljivo, kroz svaku reč otkriva deo svoje duše; otkriva brige koje konstantno more; priča o klasnim i rasnim podelama, o ljubavi i seksualnosti, kao i mnogim životnim razočarenjima i nadanjima

Objavljeno:

Espreso Vam danas preporučuje debitantski roman, ,,Na zemlji smo nakratko predivni", vijetnamskog autora Oušna Vonga, objavljen 2019. godine.

Na zemlji smo nakratko predivni
foto: Printscreen/Instagram/breemcivor

,,Na zemlji smo nakratko predivni" je kolekcija pisama sina majci koja ne razume engleski jezik. Sin po imenu ,,Mali pas" (u vijetnamskoj kulturi postoji tradicija da se najmanjem i najslabijem članu da ime jednako malih i slabih bića kako bi ga zaobišli zli duhovi), govori o rasnim poteškoćama, traumama, ličnim strahovima i posledicama života azijatskih imigranata u Americi.

Draga, mama, pišem da ti se približim, čak i ako je svaka reč koju napišem jedna reč dalje od tebe.“

Oušn Vong
foto: Profimedia

Protagonista kroz proces pisanja pažljivo, kroz svaku reč otkriva deo svoje duše; otkriva brige koje konstantno more; priča o klasnim i rasnim podelama, o ljubavi i seksualnosti, kao i mnogim životnim razočarenjima i nadanjima.

Bile su boje, mama, bile su bile kada sam bio sa njim. Ne reči - već nijanse, senke."

Evokativan način na koji prenosi svoje priče i priče svoje porodice daje pristupačniji uvid u njegovu egzistenciju.

Svaka sloboda je relativna, ti to dobro znaš, i ponekad uopšte nije sloboda, već samo kavez koji se širi daleko od tebe, razmaknute rešetke koje su i dalje tu, kao kada ,,oslobode" divlje životinje u prirodnim rezervatima samo da bi ih zadržali između većih granica. Ali ja sam ipak prihvatio, to širenje. Jer je ne videti rešetke dovoljno."

Ovaj roman je izuzetno ostvarenje koje ima mogućnost da nam pomogne da steknemo bolju percepciju otuđenosti stranaca u stranoj državi kao i da postanemo empatičniji i makar razgovorom trenutno olakšamo njihove tegobe.

Bonus video:

16:34

Rusija traži da Ukrajna i Gruzija ne budu primljenje u Nato, ali i da Nato smanji aktivnost

(Espreso/Ana Klikovac)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.