IZLOŽBA KOJA JE RAZBESNELA KINESKE VLASTI: Kontroverzni umetnik utrljao SO na političku RANU svojim VINI PUOM!
"Si Đinping ide u lov na medvede" ("Xi's going on a bear hunt"), Foto: Printscreen/Twitter/badiucao

POLITIČKA UMETNOST

IZLOŽBA KOJA JE RAZBESNELA KINESKE VLASTI: Kontroverzni umetnik utrljao SO na političku RANU svojim VINI PUOM!

Gotovo je nemoguće ne uvrediti kineske vlasti ovih dana. Bilo šta bi moglo da bude osetljivo ili problematično...

Objavljeno: 13:34h

Breša, severna Italija - U buri protesta ispred kineske ambasade, slavni kineski umetnik i aktivista, Badiukao, priprema svoju izložbu čije je otvaranje planirano za subotu. Ovo je potez koji je razbesneo kineske vlasti budući da je umetnik poznat po svom buntovnom političkom aktivizmu.

Jedna od slika koju će posetioci moći da vide, i koja je verovatno jedna od najšokantnijih iz kolekcije, je ona na kojoj se nalazi predsednik sa municijom u ruci i omiljenim medom iz crtanih filmova- Vini Puom, čije beživotno telo leži ispred njega.

Uz ovaj rad, koji je cenzurisan na društvenim medijima širom Kine, okačen je uz iskaz poštovanja vuhanskog doušnika Lija Venlijenga i oslikavanja grupe policajaca koja juri protestanta, kao i lažni posteri za predstojeće zimske Olimpijske igre gde čovek snoubordom prelazi preko CCTV kamere i biatlonaca koji je uperio pušku prema ujgurskom zatvoreniku sa povezom na očima.

Ne obazirući se na negodovanje kineskih diplomata, koji ističu da su Badiukaovi radovi ,,puni anti-kineskih laži", te da "izobličavaju činjenice, šire lažne informacije, navode italijane ka pogrešnim saznanjima i ozbiljno povređuju osećanja ljudi u Kini", umetnik je ipak odlučio da nastavi proces promovisanje svoje umetnosti.

Izložba je takođe podržana od strane muzeja nakon što je Predsednica Organizacije muzeja u Breši, Franćeska Bazoli navela da je otvaranja izložbe ,,pitanje umetničkog izražavanja".

Badiukao je objasnio da cela situacija za njega nije novina niti iznenađenje, s obzirom da od 2009. godine živi u samonametnutom izgnanstvu u Australiji.

- Gotovo je nemoguće ne uvrediti kineske vlasti ovih dana. Bilo šta bi moglo da bude osetljivo ili problematično, rekao je Badiukao za Si En En.

Badiukao je istakao da konstantno trpi nasilje, a povremeno i pretnje na internetu, gde redovno objavljuje lavinu kontraverznih ilustracija na svojim Tviter i Instagram nalozima.

- To je kao ratište i predstavlja način upotrebe vizuelnog jezika i internetskih mimova ka uništavanju uprave cenzurisanja, rekao je Badiukao.

Zaključuje da otvoranje ove izložbe (prve međunarodne samostalne izložbe ovog umetnika) uprkos političkim i komercijalnim pritiscima, čini muzej u Breši ,,uzor ostatku sveta".

Bonus video:

12:28

TRAMP SE VRAĆA U STILU ŠVARCENEGERA! Počela opipavanja pulsa na američkoj političkoj sceni

(Espreso/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.