Kako je Beograđanka za 7 dana postala Marokanka: I šta će, do vraga, BG u sred Maroka? (FOTO)
Foto: Ivana Kovačević

ekspedicija

Kako je Beograđanka za 7 dana postala Marokanka: I šta će, do vraga, BG u sred Maroka? (FOTO)

Mnogo dugo sam imala želju da posetim Maroko. Smatrala sam je egzoitčnom zemljom, međutim kada sam se najzad našla tamo, shvatila sam da nije onakva kakvom sam je zamišljala. Nije egzotična, drugačija je od svega što sam mislila, čarobna je.
Objavljeno: 22:11h

Posle kratke vožnje se nalazimo ispred fenomenalne građevine koje oduzima dah i po kojoj ću i pamtiti Kazablanku.

Džamija Hasana II s minaretom visine 210 metara, druga po veličini džamija u svetu. Nalazi se na improvizovanom poluostrvu i sa tri strane izgleda kao da lebdi iznad zemlje dok je talasi zapljuskuju.

Lokalni vodič koji je oduševljen što smo iz Srbije i koji se divi Titu nas sprovodi u džamiju. Iako sam mislila, gledajući u plato i džamiju sa spoljne strane, da sam oduševljena, dah vam zastane još više kada pogledate i prošetate po unutrašnjosti džamije.

foto: Ivana Kovačević

Carski gradovi Marakeš, Fes, Meknes i prestonica Rabat, najveće su blago ove zemlje koje i danas u svojim zidinama čuvaju tajne drevnih kraljevstava.

Iz Kazablanke krećemo ka Rabatu, glavnom gradu. Prošetali smo starim delom grada, Medinom. Rabat još zovu i beli grad. Ili vam, to je marokanski Beograd!

Veličanstveno lep i ponosan, Rabat svoje blago prikazuje iza tih zidina. Otišli smo i do Hasanove kule. To su zapravo ostaci minareta nedovršene džamije čija je izgradnja započeta još pre XII veka. Džamija je trebalo da bude, posle Samare u Iraku, najveća bogomolja arapskog sveta.

U Medini je najzanimljivija orijentalna pijaca, suk. Najviše su zastupljeni odevni predmeti, ali ima i svega drugog, hrane, začina, nameštaja, suvenira, zlatanog i srebrnog nakita, kože, kafića... U većini slučajeva morate da se cenkate, ali nema "vučenja za rukav" i nametljivosti.

Žene većinom sa maramama koje pokrivaju kosu, tek vrlo, vrlo retko neka pokrivenog lica zarom. Turisti su zaista u manjini. Uočljivi smo samo zbog smeha koji je gromoglasan. Uživamo svim čulima.

foto: Ivana Kovačević
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.