Filmski biser: 28 situacija zbog kojih prosto obožavamo Maratonce! (FOTO)
Foto: youtube, preentscreen

večni maratonci

Filmski biser: 28 situacija zbog kojih prosto obožavamo Maratonce! (FOTO)

Maratonci trče počasni krug je jugoslavenska crnohumorna filmska komedija iz 1982. Glavne uloge tumače Bogdan Diklić, Danilo Bata Stojković, Pavle Vujisić, Mija Aleksić, Milivoje Mića Tomić, Zoran Radmilović i Jelisaveta Seka Sablić.
Objavljeno: 16:33h

6. Glavna uloga bila je namenjena Miji Aleksiću, koji je prvog dana snimanja obavestio redakciju Dramskog programa da se ne oseća dobro i da ne može da snima, te je snimanje otkazano.

7. Snimanje je počelo 4. aprila 1980. i što je prava retkost - sve je išlo redom, od početne pesme, pa nadalje. To je bilo bitno za glumce, koji onda mogu prirodno da razvijaju likove, da vide šta je njihov partner uradio u prethodnoj sceni, pa da se onda ravnaju po tome. 8. Dogovoreno je da traje samo 21 (snimajući) dan, zbog čega se radilo i po 20 sati dnevno. 9. Nisu koristili reflektore, pa je ceo film je u smeđim i crnim tonovima. Čak je za noćne scene kao glavno osvetljenje korišćena logorska vatra.

foto: preentscreen, youtube

10. Ekipa se za snimanje okupljala svakog jutra oko 5 sati, ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu. 11. Iako je Pavle Vuisić u filmskim krugovima važio kao "težak za saradnju, nezgodan i neko ko voli da popije", ispostavilo se da je Vuisić svakog jutra bio prvi na okupljanju, oran i trezan.

12. Čuveni predeo "negde u Srbiji" glumila je Deliblatska peščara.

Pogledajte još zanimljivih činjenica...

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.