SVI ZNATE ZA NJEGA, ALI NE ZNATE KAKO SE ZOVE I IZGLEDA: Instrument koji je obeležio film KO TO TAMO PEVA (VIDEO)
Ovo je samo jedan od modela, Foto: Privatna arhiva

zanimljivo

SVI ZNATE ZA NJEGA, ALI NE ZNATE KAKO SE ZOVE I IZGLEDA: Instrument koji je obeležio film KO TO TAMO PEVA (VIDEO)

Rešena misterija

Objavljeno:

Svako ko je gledao ''Ko to tamo peva'' se bar jednom zapitao šta to svira mladi Rom. Ostalo je negde zapisano u kolektivnoj svesti da kad čujemo te tonove gde god, znamo da je to ''ono iz filma''. E, a kako se to zove?

Drombulje, Muzički instrument
foto: Privatna arhiva

To su drombulje. Svirali su ih Kinezi još u 3 veku P.N.E, a koriste se u mnogim svetskim kulturama, od Kambodže, Indije pa do Austrije i Amerike. Čak se čuju u pesmama Džoni Keša, Red Hot Čili Pepersa i grupe Hu.

Drombulje se prave od metala, koji se savija i pravi nepravilni oblik slova U, a u sredini tog okvira se nalazi jezičak pomoću kog se pravi ton. Jezičak se okida prstima, a različiti tonovi se dobijaju u zavisnosti od vazduha u ustima. Vibracija vazduha učini svoju magiju i neke pesme se mogu odsvirati sasvim lepo.

Tehnika za sviranje drombulja je samo naizgled laka. Naime, deblji kralj se stavlja u usta i zubima treba lagano pritisnuti instrument, a zatim i okidati jezičak. Međutim, ako nepravilno postavite drombulje ili okinete suviše jako, možete okrnjiti zube, a dešavalo se i da se polome. Zato pažljivo sa okidanjem!

Bilo kako bilo, ovaj udarački instrument (preciznije lamelofon iz grupe idiofonih instrumenata) može biti veoma zanimljiva stvar za učenje. Može biti hobi, a može biti i nešto više od toga. Uostalom, nismo baš svi talentovani za gitaru ili bubnjeve, zar ne?

Drombulje, Muzički instrument
foto: Privatna arhiva

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.