ZNATE LI KO JE OVAJ DASA? Varao je, pio, pušio i or*ijao, ostvario uspeh na televiziji, ali ne i na filmu...
Stari lisac, Foto: Printscreen

sudbine poznatih

ZNATE LI KO JE OVAJ DASA? Varao je, pio, pušio i or*ijao, ostvario uspeh na televiziji, ali ne i na filmu...

Znamo ga kao kul lika

Objavljeno:

- BOLJI sam od Paćina. Bolji sam i od De Nira. Ja imam talent, oni dobijaju materijal. -

To kaže za sebe skromni Don Džonson i dok nije lako ozbiljno shvatiti ove prve dve rečenice, u trećoj se možda i krije malo istine. Zaista čovek ima talenat i zaista ga materijal neće pa neće, gotovo bi se moglo reći da ga sudbina vara na tom polju.

Don Džonson
foto: Printscreen

Nije nepošteno, varao je i on mnoge, pio, pušio, orgijao i sve gasio opojnim supstancama, uspeo u nekoliko nedelja promeniti Barbru Strejsend i Umu Turman na poziciji devojke, a podatak da je razlika 28 godina između njih dve mora visoko kotirati u rekordima te vrste, uspeo je dva puta da se oženi sa Melani Grifit i to je broj brakova s Melani Grifit koliko Stiven Bauer i Antonio Banderas imaju tek kad udruže snage. Da se zadržimo još sekundu na privatnosti, Don je među retkim poznatim žiteljima Holivuda koji imaju čak dve bivše supruge nepoznatog identiteta, 99% ne može sakriti ni jednu jedinu. Sve što znamo o te dve rane neveste Dona Džonsona jeste da je jedna plesačica, a druga "stara fuksa". Ovo drugo je njegov izraz, neće se valjda ljutiti gospođa.

Možda u tom estradnom delu Džonsonove ličnosti možemo tražiti razloge izostanka kvalitetnog materijala jer ne može niko pribran tvrditi da stara Dončina nema talenta i harizme za izvoz. Ali valjda ni producenti neće baš da kada snimaju oskarovski film tu bude neko ko bi se mogao u pola procesa ne daj bože opet se oženiti, pa da sav publicitet ode na tu stranu. Možda je to, a možda samo stvarno nije imao sreće, ali ono što je trebalo ranije istaknuti jeste da se taj "izostanak materijala" jedino i isključivo odnosi na veliko platno, nije valjda neophodno pričati o tome kolika je televizijska brda Džonson pomerio u Porocima Majamija, koliko je prestižnih nagrada osvojio za svog Sonija i koliko je pojam "cool" uspeo definisati za celu deceniju, tj. za osamdesete godine. Kasnije je sve to samo produžio za koji pedalj postavši i Neš Bridžis.

Don Džonson
foto: Print Screen Youtube

Ne, Donova TV karijera je blistavilo i blještavilo, bilo da je volan Ferarija ili Barakude u njegovim rukama, ali na filmu je uvek nešto zapinjalo i nikako nije uspeo da u svom šmekerskom stilu zagospodari i tim preglednim pravougaonikom poznatim kao bioskopsko platno. Serija Poroci Majamija je završila 1989. i narednih par godina je bilo ključno hoće li Soni Krocket pratiti večno glumca ili će ga se osloboditi. Nije se oslobodio. Dva odlučujuća i dva najbolja filma iz tog perioda bili su Hot Spot i Harley Davidson & Marlboro Man, prvi je primer knjiškog neo-noir ostvarenja gde je zlosrećna propalica Džonson rastrzan između Virginije femme-fatale Medsen i nežne Dženifer Koneli, a drugi naslov je pokušaj brendirane buddy akcije s Mikijem Rurkom i oba filma su sasvim zanimljiva, ali su finansijski prošli katastrofalno i već tad je bilo jasno da nema 'leba od celuloida, kasnijim naslovima je sve to samo potvrđeno. Teške propasti u vidu Born Yesterday i Paradise, a čak ni Sidni Lime nije izvadio situaciju sa Guilty as Sin.

I ništa, vratio se televiziji posle par sezona odsustva, postao Neš i to je bila "svoj na svome" situacija, ništa milije nego gledati Dona Džonsona kako ležerno izbacuje lakat kroz prozor automobila dok mu crne naočare prekrivaju oči i vetar svira harfu po kosi, sve to iz nedelje u nedelju u udarnom terminu i bez pritiska ograničenih 90 minuta koje film nudi, pa je najbolje da ga tako i pamtimo. Uposlili su ga posle Rodriguez i Tarantino malo u svojim filmovima, ko će drugi nego oni, i sve je to lepo, ali ne razdvajajmo nešto što je Svevišnji sastavio, a to su Don Džonson i TV ekran. Možda se njemu to ne sviđa i možda je zato malo ishitreno rekao ono s početka teksta, ali izgleda da film i on jednostavno nisu jedan za drugog ili hajde da skroz ugodimo njegovoj sujetnoj ličnosti - možda ga film nije zaslužio.

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.