4 KNJIŽEVNA HITA ZA KRAJ GODINE: Izaberite pravi POKLON za PRAZNIKE u doba kad je ČITANJE ponovo postalo KUL
4 favorita: Rumena, Lana, Džo i Džek, Foto: Printscreen

preporuka

4 KNJIŽEVNA HITA ZA KRAJ GODINE: Izaberite pravi POKLON za PRAZNIKE u doba kad je ČITANJE ponovo postalo KUL

Svima će nam, kad sve ovo prođe, dobro doći malo lutanja unaokolo i života koji je miks boravka u prirodi, na otvorenom, i relaksirajućeg zen-iskustva.

Objavljeno: 18:22h

Bliži se kraj godine. Neki reći da uopšte nije vreme za slavlje s obzirom kakvo je vreme u kojem živimo, drugi će smatrati da treba gledati na život sa vedrije strane, a vi sami procenite kojem mišljenju ćete se privoleti u doba "nove normalnosti".

Bez obzira na vašu odluku mi vam nudimo četiri friška naslova koja su upravo stigla i knjižare i vredan su vaše pažnje - bilo da knjige želite da poklonite sebi, bilo da ih poklanjate dragim osobama.

Izdavačka kuća Booka iz Beogrda je istovremeno objavila dva naslova dve aktuelne mlade spisateljice, preciznije rečeno - regionalne zvezde.

Rumena Bužarovska, makedonska autorka, već je poznata našoj publici po veoma popularnoj zbirki priča "Moj muž", kao i nekoj vrsti njenog nastavka - "Nikuda ne idem". Sada je pred nama njena druga po redu knjiga, baš ona sa kojom je započela svoj put ka uspehu kod čitalaca - "Osmica".

Osmicu čine kratki odlomci iz života žena različitih životnih doba, intimni uvidi u psihu likova i diskretno potcrtane odnose moći. Bilo da pripoveda o vršnjačkom izrugivanju, neskladnom braku, traumatičnom odlasku ginekologu ili nestajanju sopstvenog „ja“ pod svekrvinim krovom, svaka od priča čita se kao napeta drama koja hrli katastrofi, emotivnom raspadu i krahu porodičnih odnosa. Rumena Bužarovska oseća ženu, njen otpor i slamanje pod pritiskom okoštalog patrijarhalnog društva, a njeni likovi, ne samo ženski, uverljivi su u svojoj ljudskosti: upečatljivi po slabostima i krhkosti, dati u nekoliko poteza ali vrlo živopisno.

Isti izdavač je objavio i novu zbirku priča Lane Bastašić, poznate po hvaljenom romanu "Uhvati zeca", pod nazivom "Mliječni zubi". Talentovana Banjalučanka sa katalonskom adresom, bez romantizovanja detinjstva iz perspektive odraslih, govori o tome šta znači biti mali čovek u tuđem svetu i učiti njegova pravila iz pogrešno postavljenih obrazaca.

Ovo je zbirka brutalnih, emotivnih, impresivnih priča, priča koje ćete čitati po nekoliko puta. U ovoj zbirci ima zadavljenih očeva, pijanih majki, poganih nastavnika i ubijenih životinja, ali sam kraj knjige ipak nudi nadu da je moguće napraviti odmak od roditeljske greške i izgraditi svoj identitet bez stalnog gledanja unazad.

Ljubitelji akcije i epske fantastike sigurno će uživati u novom romanu Džoa Aberkrombija "Malo mržnje", objavljenom u izdanju beogradske Lagune, kojim daroviti žanrovski pisac otvara novu trilogiju fantastične avanture nazvanu "Doba ludosti".

Doba mašina je svanulo, ali doba magije odbija da umre. Uz pomoć lude brđanke Izern-i-Fail, Rike pokušava da ovlada blagoslovom – ili prokletstvom – dugog oka. Jedno je ponekad naslutiti budućnost, ali pošto prvi među magovima i dalje vuče konce, eventualna promena budućnosti nešto je sasvim drugo...

foto: Promo

Aberkrombi trijumfuje; ovim romanom pravi veliki iskorak. Malo mržnje je pobuna protiv pobune koja uspeva da ne postane konvencionalna. To je priča o sazrevanju koje namerno izbegava zrelost i mudrost. Pripovedanje koje je stilski pod uticajem video-igara, filma i televizije koliko i književnosti. Knjiga koja je mogla nastati samo u sadašnjem trenutku – istinska savremena fantazija čija je tema borba za beg iz prošlosti, kaže se u jednom od prikaza ovog romana.

I za kraj, pravo osveženje u ove tmurne dane. Novo izdanje čuvenog klasika Džeka Keruaka - "Darma lutalice" (Laguna). Svima će nam, kad sve ovo prođe, dobro doći malo lutanja unaokolo i života koji je miks boravka u prirodi, na otvorenom, i relaksirajućeg zen-iskustva. Što upravo nudi ova knjiga, specifična oda slobodi i oslobađanju od tradicionalnih društvenih stega.

U kolikoj meri je Keruak pobunjenik u literaturi, oseća se u ritmu neobuzdanih rečenica njegovog autobiografskog romana Darma lutalice. To je priča izgrađena poput džez improvizacije, o grupi prijatelja koji zajedno kreću u visoke Sijere kako bi se našli na putu darme, istine, i iskusili zen način života. Ali u divljem boemskom San Francisku, sa maratonskim čitanjima poezije, dugim pijankama i eksperimentima u jabjamu, ispostavlja se da isposnički put nije lako slediti. Istovremeno proslava netaknute prirode i užurbane metropole, budizma i poetskog preporoda San Franciska, Darma lutalice su herojska odiseja posvećena generaciji koja je verovala u zanos i nesputanost!

Spremite meko ćebe, tople napitke, lagane grickalice, pustite opuštajuću muziku i prepustiti se magiji reči.

foto: Profimedia

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Dejan Katalina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.