Pijanista Deneš Varjon na 52. BEMUS-u
Deneš Varjon, Foto: Promo

VAŽAN GOST

Pijanista Deneš Varjon na 52. BEMUS-u

Deneš Varjon, rođen u Budimpešti je odličan solista, prvoklasni kamerni muzičar, umetnički direktor festivala i veoma traženi klavirski pedagog

Objavljeno: 08:08h

Senzacionalna tehnika, velika muzikalnost i širok spektar interesovanja učinili su pijanistu Deneša Varjona jednim od najuzbudljivijih umetnika na međunarodnog muzičkoj sceni. On će na 52. BEMUS -u nastupiti 5. novembra, u Kolarčevoj zadužbini.

Deneš Varjon, rođen u Budimpešti je odličan solista, prvoklasni kamerni muzičar, umetnički direktor festivala i veoma traženi klavirski pedagog.

Rođen je u Budimpešti 1968. godine, a među brojnim priznanjima i nagradama, posebno izdvaja prvu nagradu na Nacionalnom pijanističkom takmičenju Mađarskog radija, na takmičenju kamerne muzike Leo Vajner u Budimpešti i na takmičenju Geza Anda u Cirihu. Kruna njegovog umetničkog rada je ovogodišnje prizanje, nagrada Košut, najveće priznanje države Mađarske za rad na polju kulture i umetnosti.

Deneš Varjon je traženi solista prestižnih koncertnih sala, od njujorškog Karnegi hola do bečkog Koncerthausa i londonskog Vigmor hola. Rado je viđen kao koncertni solista sa vodećim svetskim simfonijskim orkestrima (Budimpeštanski festivalski orkestar, Orkestar Tonhale, Simfonijski orkestar Berlinskog radija, Filharmonijski orkestar Sankt Peterburga, Kamerni orkestar Evrope, Ruski nacionalni orkestar, Kremerata Baltika, Akademija St. Martin in the fields).

Među dirigentima sa kojima je sarađivao nalaze se Sir Đerđ Šolti, Šandor Vej, Ivan Fišer, Adam Fišer, Hajnc Holiger, Leopold Hager, Zoltan Kočiš.Smatran jednim od najvećih kamernih muzičara, redovno sarađuje sa istaknutim partnerima kao što su Steven Iserlis, Tabea Cimerman, Kim Kaškašijan, Jorg Vidman, Leonidas Kavakos, Andras Šif, Hajnc Holiger, Mikloš Perenji, Džošua Bel i Alfred Brendel.

Na programu koncerta 52. BEMUS a će se naći dela Betovena, Šumana, Šopena, Bartoka.

Ulaznice: 1500 din

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.