PROJEKAT CRNOGORSKO-SRPSKOG FILMA ''SUPERMARKET'' NEMANJE BEČANOVIĆA na koprodukcionom marketu festivala u Kotbusu
Foto: Promo

Domaći film

PROJEKAT CRNOGORSKO-SRPSKOG FILMA ''SUPERMARKET'' NEMANJE BEČANOVIĆA na koprodukcionom marketu festivala u Kotbusu

Naš stalni saradnik Zoran Janković predstavlja nam još jedan zanimljiv domaći film u nastanku.

Objavljeno: 09:57h

U industrijskom delu programa 30. izdanja Filmskog festivala u Kotbusu, u Nemačkoj, u pododeljku i koprodukcionom marketu nazvanom CoCoWIP (Connecting Cottbus: Works in Progress – Radovi u toku), između ostalih biće predstavljen i projekat crnogorsko-srpskog dugometražnog igranog filma „Supermarket“ reditelja Nemanje Bečanovića.

foto: Promo

Sinopsis otkriva sledeće: Beskućnik (40) nesmetano već godinu dana živi u ogromnom supermarketu. Preko dana je sakriven u ventilacionom sistemu gde spava da bi uveče kada je supermarket zatvoren i svi odu, izašao da „uživa” u dobrobitima ponude. Njegov mir tog burnog petka u kojem je smeštena cela radnja filma je narušio Robert (50), bivši zaposlenik obezbeđenja supermarketa koji se nakon dobijenog otkaza nekoliko godina pre njega odlučio da se „useli” zaobilazeći hakovanjem alarm i rad kamera. Beskućnik i ispočetka oprezno prihvata novo poznanstvo kojim rešava problem samoće, ali onda postaje paranoičan da su njih dvojica zvezde rijaliti šoua „Zlatni kavez”.

Reditelj je Nemanja Bečanović, koji je i autor scenarija za ovaj film. Dušan Grubin je direktor fotografije, za art dizajn je zadužena Natalija Vujošević, glavne uloge igraju Bojan Žirović i Branimir Bane Popović.

Nemanja Bečanović, koji je debitovao celovečernjim igranim filmom "Posljednje poglavlje" (2011), o svom "Supermarketu" je kazao ovo:

foto: Promo

- Posebno bih naglasio povezanost ovog filma sa jednim od prvih modernih romana – „Robinson KrusoDanijela Defoa. Naime, radni naslov filma je bio „Robinson u supermarketu”, jer sa njim ima nekoliko paralela: beskućnik se sa Robertom (Robinson u prevodu znači ’Robinov, odnosno Robertov sin’) upoznaje u petak (Petko), a beskućnikovo jedino sanjarenje je odlazak na ostrvsku tropsku plažu, koja je zapravo poprište većeg dijela Defoovog romana. Ovom referencom hoće se naglasiti jednakost između romana kao traktata o moći čovjeka da kultiviše svoj prostor imperijalističkim kapitalizmom i današnje situacije gdje kultivizacija eskalira supermarket-kulturom; ”u izlogu” globalnog, post-imperijalističkog kapitala. Potraga za ekonomskom sigurnošću Robinsona je dovela do potpune izolacije, što se dogodilo i junacima ovog filma, jer danas za osjećaj samoće više nije potrebno da se otisnemo u tropska bespuća, već je dovoljno da budemo u nekoj prodavnici, u srcu najprometnijeg grada.

foto: Promo

Film je sniman tokom avgusta i septembra 2019. godine, a projekat je podržalo Ministarstvo kulture Crne Gore. Film nastaje u saradnji produkcijskih kuća VHS iz Crne Gore i Tri osmine iz Srbije. Producentkinje su Milena Čaran i Jelena Angelovski.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.