VELIKA MARTA ARGERIČ OTVARA BEMUS 1. NOVEMBRA- Ako bude bilo Bemusa
Foto: Wikimedia Commons/Casa Rosada

KLASIČNA MUZIKA

VELIKA MARTA ARGERIČ OTVARA BEMUS 1. NOVEMBRA- Ako bude bilo Bemusa

Jedna od najvećih živih umetnica klavira prihvatila je poziv za nastup u Beogradu usred pandemije.

Objavljeno: 15:34h

Ako epidemioliška situacija dozvoli, 52. Beogradske muzičke svečanosti (Bemus) otvoriće proslavljena argentinska pijanistkinja Marta Argerič 1. novembra u Kolarcu, kazao je za Tanjug Bojan Suđić, dirigent i umetnički direktor Bemusa.

Suđić naglašava da je kompletan program Bemusa bio pripremljen još početkom marta, ali da epidemiološka situacija i suzbijanje pandemije virusa Covid 19 nisu otvarali prostor da se taj program predstavi ljubiteljima kvalitetne muzike.

- Marta Argerič spada u sam vrh klasične muzike na svetskom nivou i sa velikom radošću najavljujem njen dolazak u Beograd ako to epidemiloške okolnosti dozvole. Marta Argerič je i u ovakvim uslovima suzbijanja pandemije prihvatila da dodje u Beograd i odsvira Koncert br. 1 za klavir u C -duru Ludviga Van Betovena, koji je obeležio početak njene pijanističke karijere - kaže Suđić.

On veruje da će do 13. novembra publika u Beogradu imati prilike da čuje izuzetne umetnike iz sveta, ali vrsne muzičare iz orkestre iz Srbije.

Uveren je da program Bemusa raznovrsan i da će različiti poštovaoci kvalitetne muzike biti u prilici da pronadju nešto za sebe za vreme trajanja festivala.

- Jedan od najvećih svetskih tenora Hoze Kura na Bemus dolazi takodje iz Argentine, a iz Rusije sopran Marija Guljegina. Pred publikom Bemusa muziciraće i naši renomirani solisti poput pijanistkinje Jasminke Stančul ili violiniste Sretena Krstića. Iz Slovenije stiže flautistkinja Irena Grafenauer, a u programu Bemusa naći će se i koncerti Beogradske filharmonije, Simfonijskog orkestra RTS- a, ansambla Madlenianuma...a Big Benda RTS-a će iskoračiti iz uobičajenog repertoara i u posebnom aranžmanu svirati jednu operu - kaže Suđić.

Umetnički direktor Bemusa ističe da su svi solisti i ansambli potvrdili učešće u programu.

- Svi koncerti će biti održani u sali Kolarčeve zadužbine osim jednog posebnog dogadjaja u pozorištu Madlenianum - napominje Suđić.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl napominje da će se Bemus održati ako situacija sa suzbijanjem pandemije Covid 19 bude slična današnjoj u odnosu na širenje zaraze.

- Popularno rečeno, ako u novembru budemo imali brojke u odnosu na Covid 19 kao što je to slučaj u poslednjih nekoliko dana održaćemo Bemus. Kolarac je manja sala u odnosu na mnoge druge i nema mesta za veliki broj ljudi u zatvorenom prostoru - kazao je Karl i dodao da moramo svi da budemo spremni i za nepovoljni scenario oko održavanja festivala u doba suzbijanja pandemije Covid 19.

Kako kaže, sugerisao je Odboru festivala i Cebefu kao organizatoru Bemusa da se ugovorno pripreme za taj nepovoljni scenario i da postoji klauzula u ugovorima o višoj sili, što je svakako u ovom slučaju nepovoljna epidemiološka situacija.

- Imamo izuzetan program festivala. Ako ne uspemo da ga održimo u novembu zbog epidemiloške situacije, održaćemo ga sledeće godine. Bemus nema opterećenje takmičarskog programa i ako festival festivala može da se održi sledeće godine - kazao je Karl.

Njega raduje činjenica da su svi iz organizacije festivala stali iza sveobuhvatnog programa Bemusa koji predstavlja stepenicu više u odnosu na prošlogodišnje izdanje festivala.

- Prošle godine smo započeli revitalizaciju Bemusa. Sada imamo program festivala koji postaje mesto okupljanja po više osnova u odnosu na našu, regionalnu, evropsku muzičku scenu - kazao je Karl.

Marta Argerič (1941) je učestvovala na brojnim takmičenjima, poput Međunarodnog muzičkog tamičenja u Ženevi, konkursa Feručo Buzoni, na kojima je (u samo tri nedelje) osvojila prve nagrade, a posebnu pažnju svetske javnosti privukla je maestralnom pobedom na Međunarodnom pijanističkom takmičenju Frederik Šopen u Varšavi 1965. godine.

Iste godine nastali su i njeni prvi snimci na kojima se nalaze dela Šopena, Bramsa, Ravela, Prokofjeva i Lista.

Još u ranoj fazi razvoja Marte Argerič kao jedne od najznačajnijih pijanistkinja današnjice, kritičari su prepoznali njenu zrelost muzičkog izraza ogrnutu energičnim i burnim temperamentom, često je uporedjujući sa Vladimirom Horovicem.

Bila je gošća Beograda 2002. godine, gde je nastupala u programu Bemusa.

Bonus video:

espreso.co.rs/tanjug


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.