NOBELOVA NAGRADA ZA KNJIŽEVNOST 2020: Ko su najverovatniji kandidati?
Foto: Wikimedia Commons/Jonathunder

književnost

NOBELOVA NAGRADA ZA KNJIŽEVNOST 2020: Ko su najverovatniji kandidati?

I ove godine bez ikakve sumnje nagrada će biti podjednako politizovana kao i mnogih ranijih, ali članovi komisije pokazali su da umeju da donesu i poneku hrabru odluku. Nakon što se osamnaestočlana komisija po većini mišljenja u Zapadnim medijima "obrukala" dodelivši Nobelovu nagradu Handkeu, prognozeri pretpostavljaju da će ove godine više voditi računa o mišljenju javnosti.

Objavljeno: 16:36h

Kao glavni kandidati za nagradu ove godine spominju se karipsko-američka autorka Džamejka Kinkejd (Jamaica Kincaid), kanadska pesnikinja En Karson (Anne Carson), kenijski pisac Ngugi va Tiongo (Ngugi wa Thiong'o), mađarski pisac Peter Nadaš (Peter Nadas) i američki pisac Tomas Pinčon.

Urednik kulture švedskog dnevnog lista Dagens Nyheter, Bjorn Viman (Björn Wiman) kaže: "Ako članovi akademije znaju šta je dobro za njih (nakon prošlogodišnjeg 'užasnog' izbora Petera Handkea) dodeliće nagradu Džamejki Kinkejd. Pišući o temama poput kolonijalizma, rasizma i rodne ravnopravnosti, njen moralni stav je ono što danas apsolutno treba slušati."

Viman kaže da, ako budu nastavili istim putem kao prošle godine, članovi komisije mogu izbrisati prašinu sa nekih starih kandidata, kao što su učinili u Handkeovom slučaju. Ako se to desi, nagradu bi mogli dobiti Peter Nadaš, albanski pisac Ismael Kadare ili rumunski Mirča Kartaresku (Mircea Cartarescu).

Madlen Levi (Madelaine Levy), književna kritičarka dnevnog lista Svenska Dagbladet kaže da je Kinkejd sigurno favorit za ovogodišnju nagradu, ali komisija koja je izabrala Handkea prošle godine sasvim lako bi mogla da nagradi jednog Mišela Uelbeka ove godine.

"On je isti tip pisca, sa tmurnim viđenjem savremene Evrope i veoma negativnim viđenjem čovečanstva, u kom je čovek potpuno pogrešno biće... a iz toga on stvara veliku književnost o ljudskim slabostima i rugobama."

Levi kaže da bi njen lični izbor bila Džoan Didion, (čiji esej "Samopoštovanje" smo objavili pre nekoliko dana) koja je "započela tip društveno angažovane i veoma politički zainteresovane i pop-kulturno orijentisane esejistike koja danas ima mnoge sledbenike."

Ostali kandidati koji se spominju su još i dve Amerikanke - Džojs Kerol Outs (Joyce Carol Oates) i Merilin Robinson (Marilynn Robinson), izraelski pisac David Grosman (David Grossman), kanadska autorka Margaret Etvud i Ko Un iz Južne Koreje.

Kladionice daju kvotu 5:1 za francusko-gvadalupsku autorku Mariz Kond (Maryse Conde), za rusku spisateljicu Ljudmilu Ulicku 6:1 a za Harukija Murakamija i Margaret Etvud 7:1.

Urednik kulture stokholmskog dnevnog lista Expressen, Svante Vejler (Svante Weyler) kaže da britanska spoisateljica Hilari Mantel (Hilary Mantel) koja se ne spominje često u krugovima bliskim Nobelovom komitetu – mogla da dobije nagradu " jer kombinuje neuobičajeno oštar intelektualni opis sa veoma jakom privlačnošću za publiku.

Bonus video:

espreso.co.rs/thelocal.se


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.