DANAS CRKVA SLAVI SVETOG DOROTEJA, AUTORA KNJIGE "POUKE AVE DOROTEJA" - Duhovnog ogledala za svakog čoveka
Foto: Wikipedia

Psihologija

DANAS CRKVA SLAVI SVETOG DOROTEJA, AUTORA KNJIGE "POUKE AVE DOROTEJA" - Duhovnog ogledala za svakog čoveka

Knjiga koju je napisao Ava (ava znači "otac" na aramejskom) Dorotej predstavlja jedan od najranijih psiholoških spisa, koji i danas vrlo jasnim i praktičnim jezikom komunicira sa svakom ličnošću koja je spremna da se bavi upoznavanjem i ispravljanjem sebe.

Objavljeno: 12:31h

Ava Dorotej je živeo krajem šestog i početkom sedmog veka. Mladost je proveo u vrlo prilježnom izučavanju svetske mudrosti - filozofije. Svoj monaški život je započeo u manastiru koji je osnovao ava Serid, na putu iz Askalona u Gazu, u Palestini. Pretpostavlja se da se ava Dorotej upokojio oko 620. godine.

Napisao je čuvenu knjigu "Pouke ave Doroteja", koja je dostupna na srpskom jeziku u ediciji Hilandarski prevodi. Kao što tačno primećuje veliki savremeni pravoslavni teolog, otac Georgije Florovski, ava Dorotej se na opštim teološkim temama malo zadržavao, budući da njegove pouke imaju izrazito praktični karakter. One prikazuju način borbe sa glavnim ljudskim gresima i izgrađivanje hrišćanske ličnosti.

Pouke ave Doroteja (zajedno sa "Lestvicom" svetog Jovana Lestvičnika, pisanom sistematičnije i sa sveobuhvatnijom namerom izlaganja jerarhije hrišćanskih rajskih vrlina) su lektira na kojoj su se vaspitavale generacije monaha i hrišćana.

Svojom jasnošću i jednostavnošću, svojom poraznom analitičnošću duševnih strasti i vrlina, one predstavljaju svojevrsno duhovno ogledalo u kome se nepogrešivo može ogledati svaki hrišćanin i videti u kakvom se duhovnom ustrojstvu nalazi.

One, na taj način, pružaju preduslov za pokajanje (tj. uvid u sopstvenu duševnu rugobu), i ujedno oprobani način duhovnog preporoda i obnovljenja. Evo nekih odlomaka iz te knjige.

O laži

Postoje tri vrste laži: postoji lažljivac u mislima, lažljivac u rečima i lažljivac životom. Lažljivac u mislima je onaj koji prima podozrenja (sumnje u druge). On vidi nekoga kako razgovara sa svojim bratom i počinje da podozreva: "On o meni priča". U svakoj stvari on podozreva bližnjeg. Otuda znatiželja, ogovaranje, prisluškivanja, sumnje, osuđivanja.

Rečju laže onaj ko nema snage karaktera da kaže istinu o sebi: bio sam lenj, bio sam nesmotren, bio sam sebičan, nego izmišlja laži da se opravda.

Laže životom onaj koji se, budući razvratnik, pretvara da je uzdržljiv, ili koji, budući koristoljubiv govori o milostinji i hvali saosećajnost, ili koji se, budući gord, divi smirenju.

Svaki greh nastaje ili zbog slastoljublja ili zbog slavoljublja ili zbog srebroljublja. Isto tako i laž nastaje zbog ovih troje. Neko laže zbog toga što ne želi da se samoukori i smiri (misli se na smirenje kao suprotnost od gordosti), ili da zadovolji svoju želju ili da stekne nešto (materijalnu korist). I ne prestaje da se vrti tamo i ovamo, obmanjujući rečima, dok ne ispuni svoj cilj.

O ljubavi

Zamislite jedan krug na zemlji, jedan okrugli presek [koji je napravljen] obrtanjem šestara. Centar se naziva samo središte kruga, [koji se nalazi] kod igle [šestara]. Razumite dobro šta vam govorim. Pretpostavite da je ovaj krug – svet, a samo središte kruga – Bog...

Linije, pak, koje vode od kruga ka središtu su putevi ili životi ljudski. I tako, ukoliko sveti ulaze u unutrašnjost kruga, želeći da se približe Bogu, utoliko, srazmerno ulaženju, postaju bliži i Bogu i jedni drugima. I koliko se približavaju Bogu, toliko su bliži i međusobno, i koliko su bliži međusobno, toliko su bliži i Bogu. Isto razumite i za udaljavanje. Ko se udaljava od Boga i vraća ka spoljašnjosti, očigledno je da se, srazmerno sa udaljavanjem od središta, udaljava i od drugih. I [obratno], koliko se udaljava od drugih, toliko se udaljava i od Boga.

Takva je priroda ljubavi. Koliko smo izvan i ne ljubimo Boga, toliko je svaki od nas udaljen i od bližnjeg. Isto tako, koliko ljubimo Boga, i koliko Mu se približavamo ljubavlju, toliko se sjedinjavamo sa bližnjim. I [obrnuto], koliko se sjedinjavamo sa bližnjim, toliko se sjedinjujemo i sa Bogom.

Neka bi nas Bog udostojio da slušamo ono što je korisno i da tvorimo. Jer, koliko se brinemo i staramo da ispunjavamo slušano, toliko nas i Bog prosvećuje i uči svojoj volji. Njemu priliči slava u vekove. Amin.

Celu knjigu "Pouke ave Doroteja" možete naći u štampanom obliku ili preuzeti u pdf formatu.

Takođe, možete i preslušati audio knjigu Pouke ave Doroteja:

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.