ANDRIĆEVA NAGRADA ANĐELKU ANUŠIĆU za zbirku pripovedaka Legenda o v(j)etrom vijanima
Foto: Snimak ekrana Youtube

domaća književnost

ANDRIĆEVA NAGRADA ANĐELKU ANUŠIĆU za zbirku pripovedaka Legenda o v(j)etrom vijanima

Andrićeva nagrada opve godine otišla je u Banjaluku.

Objavljeno: 17:25h

Žiri za dodelu Andrićeve nagrade odlučio je da to priznaje za 2019. godinu dodeli Anđelku Anušiću za zbirku pripovedaka "Legenda o v(j)etrom vijanima", u izdanju Udruženja književnika Republike Srpske iz Banjaluke. Žiri je radio u sastavu Aleksandar Jovanović, predsednik, Marko Nedić i Petar Pijanović, članovi, a u najužem izboru bila je i knjiga Milana Todorova "Telefonski imenik mrtvih pretplatnika", u izdanju Arhipelaga.

Zbirka pripovedaka "Legenda o v(j)etrom vijanima" umetnički sugestivno daje čitav niz ljudskih sudbina, izglobljenih iz svog zavičaja i svojih života, v(j)etrom vijanih između izgubljenosti i neprihvaćenosti, a njena posebna vrednost je jezik koji čuva sve prostorne i vremenske slojeve u kojem žive njegovi junaci, navodi se u obrazloženju.

Prema testamentarnoj volji našeg nobelovca, Zadužbina Ive Andrića 1976. godine ustanovila je Andrićevu nagradu za najbolju pripovetku, ciklus, odnosno zbirku pripovedaka objavljene na srpskom jeziku između 1. januara i 31. decembra prethodne godine.

Bonus video:

espreso.co.rs/agencije


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.