UNDERGODS: Svetska premijera filma snimanog u Srbiji na festivalu Fantasia u Montrealu
Foto: Promo

film

UNDERGODS: Svetska premijera filma snimanog u Srbiji na festivalu Fantasia u Montrealu

Distopijski naučnofantastični film Undergods snimljen je većim delom u Srbiji.

Objavljeno: 14:14h

Uskoro, 20. avgusta, počeće 24. izdanje festivala Fantasia u Montrealu, najznačajnijeg i najsveobuhvatnijeg festivala žanrovskog filma na svetu; osim zapaženog srpskog kratkometražnog filma Mališan u režiji Danila Bećkovića, na programu je i dugometeražno, takođe igrano ostvarenje Undergods, snimano u našoj zemlji.

foto: Promo

Ovaj film je režirao Čino Moja (Chino Moya), kome je to prvenac na polju celovečernjeg filma. Undergods vodi gledaoce kroz strani futuristički svet, koji, pak, svima nama iz dana u dan postaje sve prepoznatljiviji. Naratori filma kreću se kroz napušten, urušen, sivo-plavi veliki grad, sakupljajući leševe tokom tog svog puta međusobno deleći košmarne priče o davnih dana napuštenoj prošlosti. Ono što sledi je niz priča koje se, navodi se u predstavljanju filma, elegantno i lagano preprliću i ukrštaju kroz prostor i vreme. Te niti će se spojiti u krešendu završnice koja, kažu, donosi moćan i zadovoljavajući zaključak.

Čino Moja je i scenarista ovog filma; on je poznat i priznat kao fotograf i reditelj hvaljenih muzičkih spotova za Hurts (Some Kind of Heaven), St. Vincent (Digital Witness) i Years & Years (Eyes Shut), a značajne role u njegovom filmu igraju: Geza Rorig (Geza Rohrig, zapažen u filmu Šaulov sin), Johan Majers (Johann Meyers, Sneč, serija State of Play), Hejli Karmajkl (Hayley Carmichael, Jadnici), Eric Godon (U Brižu), Kejt Diki (Kate Dickie, Veštica, Igra prestola, Prometej), Edrijen Roulins (Adrian Rawlins, serija Černobilj), Ned Denehi (Ned Dennehy, Mendi), Jan Bijvoet (Borgman)... Od naših glumaca u manjim ulogama tu su Slavko Labović i Radomir Nikolić.

foto: Promo

Film traje 92 minuta, u pitanju je svetska premijera, a nastao je kao koprodukcija Estonije, Švedske, Belgije, Velike Britanije i Srbije.

Žanrovski pripada fantaziji i naučnoj fantastici. Sniman je u Srbiji; ovdašnji koproducent je Goran Đikić, a izvršni producent (line producer) Marko Jocić. U odeljku scenografije radila je Livija Mikić, dok je Tijana Drakulić bila deo producentske ekipe u našoj zemlji, a učestvovali su i ovdašnji kaskaderi: Milan Alavanja, Slaviša Ivanović, Nenad Todorović.

Festival Fantasia u Montrealu ovog leta trajaće do 2. septembra uz obilje premijera, projekcija probranih žanrovskih filmova različitih metraža i podžanrova, te specijalnih događaja (okruglih stolova, promocija, razgovora, predavanja...).

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.