Ibzenove Aveti prvi put u BG donose palanačke navike i licemerje! Ček, zar to već nemamo?

Volite kulturu?

Ibzenove Aveti prvi put u BG donose palanačke navike i licemerje! Ček, zar to već nemamo?

Institucija braka, pozicija još uvek potlačene žene u građanskom društvu, ružni maniri... Samo su neke od stvari kojima se bave Aveti.
Objavljeno:

Drama „Aveti“ Henrika Ibzena, u režiji Andreja Nosova, pred publikom u Srbiji premijerno će biti izvedena 15. oktobra u Bitef teatru. Nova produkcija Hartefakt fonda u Beograd stiže nakon uspešne premijere održane proteklog leta na Svetom Stefanu, u okviru Festivala Grad Teatar – Budva. Reč je o novom čitanju hvaljene Ibzenove drame koja se bavi institucijom braka, palanačkim navikama i pozicijom još uvek potlačene žene u građanskom društvu. Komad slavnog norveškog pisca, napisan 1881, a premijerno izveden godinu dana kasnije, prati udovicu Helenu Alving (Mirjana Karanović) u nameri da sirotište koje je podigla posveti uspomeni na svog preminulog supruga. Ipak, kako će se ispostaviti, njen suprug bio je daleko od časnog i čestitog čoveka vrednog divljenja, a njen brak sakriva brojne tajne.

- Licemerje je danas jedna od društvenih vrednosti koja je pažljivo uzgajana i promovisana kao vrednost ili kao vrlina koja je potrebna i opravdana. U takvoj sredini, postavlja se pitanje da li individualac može da se oseća kao da ima dom, odnosno da pripada svojoj okolini - smatra reditelj Andrej Nosov. Iza „Aveti“ stoji Hartefakt fond, koji potpisuje i predstave „Šta je ona kriva, nije ništa ona kriva“, „Verter: ili imaš nade, ili nade nemaš“, „Glad“, „Izopačeni“, „Radnici umiru pevajući“... - Mi nismo prethodnim predstavama po svaku scenu hteli da stvorimo ’alternativu’ mejnstrimu srpskog pozorišta, ali svakako jesmo pokušali da u svom radu prikažemo i pokažemo ono što se nas tiče i ono čega mislimo da nema dovoljno u domaćim pozorištima - navodi dramaturg Vuk Bošković. „Aveti“ istražuju i prikazuju najintimnije emocije likova koje nastaju kao posledica interakcije sa društvom koje je nezainteresovano za njih.
- Bez laži, bez glumačkih, rediteljskih i spisateljskih ’bravura’ koje su same sebi poenta, bez stvaranja spektakla po svaku cenu, bez jeftinih fora baziranih na standardu da je psovka = smeh - kaže Bošković. U predstavi igraju Mirjana Karanović, Branko Cvejić, Slobodan Beštić, Milan Marić i Jovana Gavrilović. Nakon premijernog izvođenja 15. oktobra, kao i repriznog zakazanog za dan kasnije, „Aveti“ će se od novembra naći na redovnom reperotaru Bitef Teatra u Beogradu.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.