NA DANAŠNJI DAN UMRO JE MILAN DELČIĆ DELČA
Foto: Wikipedia

in memoriam

NA DANAŠNJI DAN UMRO JE MILAN DELČIĆ DELČA

Pevač i dramaturg Milan Delčić Delča nakon sedmogodišnjeg mučenja sa neizlečivom bolešću, preminuo je na današnji dan pre devet godina.

Objavljeno: 14:03h

Milan Delčić — Delča (Pirot, 19. novembar 1960 — Beograd, 24. jul 2011) bio je muzičar, dramaturg i televizijski voditelj. Rođen je u Pirotu, a detinjstvo je proveo u Kruševcu gde je završio niže razrede osnovne škole pre nego što se sa porodicom preselio u Beograd.

Godine 1979 osnovao je grupu U škripcu, u kojoj je bio pevač i autor - mada nijedan od najvećih hitova ovog benda (Nove godine, Siđi do reke, O je i ostale) nije napisao ni komponovao Delča već gitarista Zoran Vulović, Delča je stekao svu popularnost.

foto: Discogs

Nakon razlaza grupe U škripcu nastavio je solo karijeru i objavio još tri albuma kao "Delča i sklekovi", a 2003 učestvovao je i u izboru za predstavnika SR Jugoslavije na pesmi Evrovizije.

Po obrazovanju je bio diplomirani dramaturg. Autor je nekoliko pozorišnih predstava: „Hari ne putuje vozom“ (SKC, 1984.), „Kraljevo blago“ (Atelje 212, 1986.), „Transex hard-core one man show“ (Bitef teatar, 1992.), „Radmilo Gnusni i Radmila Pogana“ (Bitef teatar, 1992). Takođe je autor i režiser storije „Lepe, čiste, dobre“ u omnibusu „Beogradske priče“, dramaturg televizijske serije „Dome, slatki dome“, scenarista serije „U ime zakona“ (1991) i koscenarista filma „Ne skreći sa staze“ (2003)

Pojavio se u i filmovima Dogodilo se na današnji dan (1987) Slatko od snova (1994) i Sivi kamion crvene boje, a takođe i u seriji Otvorena vrata (1994—1995).

Na televiziji Art je vodio emisiju „Kult detektivi“ i noćni program „Kabinet doktora Mrmora“. Neko vreme je bio muzički urednik televizije Metropolis.

Milan Delčić Delča nakon sedmogodišnje bolesti preminuo je od raka krvi 24. jula 2011. u Beogradu, u 51. godini života.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.