Darko Rundek i Rambo Amadeus u kampanji ‘Umetnici za spas reka Balkana’
Foto: Umetnici za spas reka Balkana

Angažovano

Darko Rundek i Rambo Amadeus u kampanji ‘Umetnici za spas reka Balkana’

Vesti o ekološkim katastrofama koje pogađaju naše reke sve su učestalije, a svoj glas u očuvanju balkanskih tekućih voda dala su dvojica ujedno velikih umetnika i aktivista - Darko Rundek i Rambo Amadeus.

Objavljeno: 18:13h

Rambo Amadeus i Darko Rundek, pridružili su se tako projektu Save the Blue Heart of Europe i kampanji Umetnici za spas reka Balkana.

Rambo Amadeus se uključio u akciju jer ne želi da se stidi pred unucima kad ga jednog dana upitaju što je učinio u doba sistematskog uništavanja prirode, te zato jer je ekologija njegova ideologija, što znači da stalno treba ukazivati na bahati odnos prema prirodi zbog profita pojedinaca.

Darko Rundek je ukazao na problem malih hidroelektrana koje više uništavaju vredan i zasad još koliko-toliko netaknuti eko sistem planinskih reka i potoka nego što proizvode struju, za koju Darko dodaje da bi bilo pametnije da je manje trošimo nego što zbog nje uništavamo našu planetu.

Kampanju su pokrenuli Riverwatch, međunarodna organizacija posvećena zaštiti reka i vodotokova Balkana i borbi protiv eksploatacije voda, zajedno s banjalučkim Centrom za životnu sredinu, s ciljem širenja svesti o alarmantnim planovima izgradnje više od tri hiljade malih hidroelektrana na balkanskim rekama.

Želja im je da ukažu na značaj reka u održivoj budućnosti generacija koje dolaze i da upoznaju javnost s problematikom energetskog iskorišćavanja reka, tj. štetnim posledicama koje donosi izgradnja hidroelektrana.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.