ZLATNE KLACKALICE MEĐU KONTEJNERIMA - Nakon Hrista na banderama za videonadzor, Pijanista ponovo ustalasao javnost
Foto: Facebook

art scena

ZLATNE KLACKALICE MEĐU KONTEJNERIMA - Nakon Hrista na banderama za videonadzor, Pijanista ponovo ustalasao javnost

Privukavši pažnju javnosti provokativnim radom "Nova vera" (poznatijim kao Raspeće), Andrej Josifovski Pijanista nastavlja sa umetničkim provokacijama. Njegov najnoviji rad "Klackalica za prekobrojnu decu" u romskoj koloniji na Bežanijskoj Kosi skreće pažnju na ekstremnu bedu u našoj sredini pored koje potpuno ravnodušno prolazimo.

Objavljeno: 16:05h

"Klackalica za prekobrojnu decu" nalazi se na ulazu u romsko divlje naselje, na granici između naselja Bežanijska Kosa i Ledine, u blizini okretnice autobuskih linija 70, 74 i 75.

Delo se sastoji od dve dečije klackalice obojene u zlatnu boju, pored kontejnera obojenog takođe u zlatnu boju. Time se umetnik nadovezao na svoj ranije započeti ciklus Zlatno doba, kojim ironično komentariše stanje u kom se nalazi srpsko društvo, ali i celi svet: ovo je zlatno doba, ali samo za ponekoga od nas, za ostale je doba bede.

– Novi projekat zove se “Klackalica za prekobrojnu decu” i bavi se mapiranjem mesta koja predstavljaju najsiromašnije zone u gradu. To su one zone u kojima je sumrak najsvetliji deo dana, a deca se uvek rađaju u nevreme – kaže Pijanista.

Umetnik ističe da njegov rad nema političke konotacije, iako su mu prilazili ljudi koji su i tako “čitali” njegov poduhvat.

– Ovo što sam uradio nema nikakve veze sa političkom (anti)kampanjom, jer se ja ne bavim politikom, već kroz svoju umetnost skrećem pažnju na ozbiljne društvene probleme i šaljem poruke vezane za njih – ističe Pijanista.

Za ovaj projekat imao je dozvolu, dodaje on, a nastao je u dogovoru sa starijim stanarima tog jednog od najsiromašnijih naselja u gradu.

– Sa njima sam već radio projekat koji sam kasnije izložio i na Venecijanskom bijenalu. A zašto baš klackalica? Zato što je život običnog čoveka stalno na klackalici. Za odrasle to svakako nije igra, a i neka deca, nažalost, moraju da odrastu pre vremena i za njih je klackalica isto “biti ili ne biti” – objašnjava Pijanista, koji je proces nastanka ovog rada postavio i na svoj profil na Instagramu.

Poznati ulični umetnik je, nakon desetina murala i drugih radova u Beogradu i drugim gradovima, pa i van granica Srbije, pre nepunih mesec dana izazvao buru u javnosti, kada je postavio rad “Nova vera”, odnosno lik razapetog Isusa u natprirodnoj veličini na stub sa kamerama za video nadzor na raskrsnici novobeogradskih ulica Jurija Gagarina i Dr Ivana Ribara.

espreso.co.rs/nova.rs

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.