PINK FLOYD: Kako je nastala pesma See Emily Play
Foto: Cultura Collectiva

rock istorija

PINK FLOYD: Kako je nastala pesma See Emily Play

16. juna 1967 Pink Floyd objavljuje pesmu ‘See Emily Play’ koja je bila najsjajniji trenutak u kratkotrajnoj karijeri Sida Bereta, i vrhunac njegove kreativnosti pre nego što se stropoštao u ponor iz kog više nikada nije izašao, samo godinu dana kasnije.

Objavljeno: 17:43h

Njegova ovisnost o psihodeličnim drogama postala je uzrok njegove propasti, ali u tom trenutku, sredinom 1967, pomogla mu je da stvori ovo remek delo. Beret je u ovoj pesmi upotrebio Zippo upaljač kao slajd za gitaru, što je ostalo upamćeno.

Pesma je navodno napisana o devoci Emili koja je navodno posetila Bereta dok je spavao u šumi nakon uzimanja LSD-a. Prema knjizi Nikolasa Šafnera (Nicholas Schaffner) "A Saucerful of Secrets: The Pink Floyd Odyssey", devojka o kojoj je reč je milostiva Emili Jang, ćerka Vejlanda Janga, drugog barona Keneta koja je navodno imala nadimak “psihodelična učenica” u klubu UFO gde je Beret bio čest posetilac.

Ovu teoriju je kasnije podržala sama emili Jang, koja je pričala za časopis Mojo o tome kako je postala Beretova muza: “U petak uveče u Saints Hallu, stalni bend je bio Pink Floyd Sound,” rekla je ona. “Bila sam više naklonjena R&B-ju (u tadašnjem smislu te reči - Rolling Stones/Cream/Yardbirds...) a njihova sanjarska hipi muzika nije bila baš po mom ukusu, ali bili su zanimljivi. Lajt šou je bio predivan, i volela sam da se naduvam tamo i da igram. Nakon igranja, seli bismo na sive sofe i kružile su sprave. Bila sam prilično lepa i čulo se da sam lćerka jednog lorda, i članovi benda smislili su mi nadimak "psihodelična učenica".

Ona ne veruje da je to pesma o njoj, i bila je šokirana kada je prvi put čula o tome da je ta pesma napisana o njoj: “Pomislila sam, o Bože, to je baš lepo, pesma sa mojim imenom, ali mislila sam da nije o meni. Sid i ja nismo bili u vezi i on me je jedva poznavao. Možda je to bila neka druga devojka iz njegovog sna.”

Uspeh ove pesme doveo je Pink Floyd u TV emisiju ‘Top Of The Pops’ gde su nastupili što je navodno naljutilo Bereta, koji u to vreme nije želeo da postane komercijalna rock zvezda i hteo je da ostane u senci. Pink Floyd je takođe pristao da nastupi i na belgijskoj televiziji i da odsvira ‘See Emily Play’ što je otvorilo vrata i međunarodnom uspehu benda.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.