Radiohead, Lady Gaga, Pink Floyd - SREDNJOVEKOVNI ARANŽMANI DANAŠNJIH HITOVA - dobra pesma je uvek dobra pesma
Foto: Printscreen

sveže

Radiohead, Lady Gaga, Pink Floyd - SREDNJOVEKOVNI ARANŽMANI DANAŠNJIH HITOVA - dobra pesma je uvek dobra pesma

Čak i da su nastali u "mračnom" srednjem veku, hitovi koje danas volimo i tada bi osvojili prva mesta na top listama - zar ne?

Objavljeno: 12:11h
Vladimir Marković

Sve je počelo kada je Sting 2006 godine objavio prvi od tri albuma koji su se bavili srednjovekovnom minstrelskom muzikom - Songs From The Labyrinth, sa muzikom engleskih kompozitora 16. veka Džona Daulenda (John Dowland) i Roberta Džonsona (kog ne treba pobrkati sa američkim bluz umetnikom iz 20. veka istog imena i prezimena). Na lauti ga je pratio bosanski muzičar Edin Karamazov.

Ništa neobično, reklo bi se, mnogi pojedinci i orkestri neguju staru muziku širom sveta. Sting je otišao još dva koraka dalje u tom istraživanju korena muzike. Godinu dana kasnije objavio je album "If on a Winter's Night" gde izvodi tradicionalnu muziku britanskih ostrva sa bendom koji svira tradicionalne instrumente, i na taj način je skrenuo pažnju na srodnost današnje popularne muzike sa srednjovekovnom i narodnom muzikom. Treći, logičan i možda najzanimjiviji korak desio se kada je počeo da snima svoje pesme i pesme grupe The Police praćen srednjovekovnim instrumentima.

Upravo taj postupak inspirisao je brojne sledbenike širom sveta koji su počeli da se bave rearanžiranjem današnje pop muzike u srednjovekovnom maniru, sa tadašnjim instrumentima. Pored niza veoma lepih i slušljivih instrumentala, izdvojićemo dva primera uspelih pevanih obrada savremene pop muzike u srednjovekovnom maniru.

Prvi primer je noviji i potpisan je pseudonimom izvedenim od imena srednjovekovne nemačke kompozitorke iz 12. veka, svete Hildegard od Bingena - Hildegard von Blingin. Za sada nije poznato čiji glas je otpevao snimke na Youtube kanalu Hildegard von Blingin, na kom su do danas objavljene četiri pesme.

Hildegard von Blingin: Creep (Radiohead)

Hildegard von Blingin: Bad Romance (Lady Gaga)

Hildegard von Blingin: What is Love (Haddaway)

Hildegard von Blingin: Pumped up Kicks (Foster the People)

Pored ovog za sada anonimnog projekta izdvojićemo još i beloruski orkestar Stary Olsa koji izvodi vokalne obrade poznatih rock standarada u srednjovekovnom maniru.

Stary Olsa: Another Brick in the Wall (Pink Floyd)

Stary Olsa: One (Metallica)

Stary Olsa: Californication (Red Hot Chilli Peppers)

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.