DA LI JE KOLUMBO KRIV ZA SVE? Obezglavljena statua Kolumba u Bostonu kao poruka
Foto: Espreso

vandalizam ili pravda?

DA LI JE KOLUMBO KRIV ZA SVE? Obezglavljena statua Kolumba u Bostonu kao poruka

Preispitivanje istorijske uloge Kristofera Kolumba u genocidu nad američkim urođenicima uzeo je maha u SAD, spojivši se sa gnevom vezanim za seriju protesta nakon ubistva hip hop pevača Džordža Flojda. Kao kolateralna šteta, statua Kristofera Kolumba u Bostonskom parku ostala je bez glave. Ko je spomenuo vulgarnu srpsku parolu iz 1999 posvećenu radoznalom Kolumbu?

Objavljeno: 12:18h
Vladimir Marković

Sećate li se TV serije The Sopranos i epizode "Cristopher" (4. sezona, 2. epizoda)? Kompanjoni Tonija Soprana sukobljavaju se sa grupom američkih Indijanaca, ili kako ih danas u Americi politički zovu - izvornih Amerikanaca, koji protestuju ispred statue Kolumba u Nju Džersiju. Mafijaši su Amerikanci italijanskog porekla, i kao takvi, ponosni su na svog slavnog sunarodnika Kristofera Kolumba (iako je Ameriku zapravo otkrio drugi Italijan, Amerigo Vespuči). Indijanci u Kolumbu vide simbol zla i genocida nad svojim narodom. Kolumbo je kao guverner kolonizovanih zemalja Amerike ubijao, mučio i sakatio mnoge pripadnike indijanskih plemena, a nakon njegovog otkrića beli kolonisti ubili su milione izvornih stanovnika Amerike, izvršivši sistematski genocid i otimanje zemlje i svih drugih resursa.

Džon Venderlin: Iskrcavanje Kolumba
Džon Venderlin: Iskrcavanje Kolumbafoto: Wikimedia

Tokom noći 9. juna ove godine u Bostonskom parku odsečena je glava statue Kristofera kolumba i bačena na zemlju. Ovaj čin protesta neposredno je povezan sa serijom protesta pod parolom Crni životi su važni (Black Lives Matter). Nekoliko dana ranije ista statua polivena je jarko crvenom bojom koja simbolizuje krv i genocid koji je započeo Kolumbo. Učesnici protesta smatraju da je porobljavanje mnogih crnih Afrikanaca sa zapadne obale Afrike i njihovo dovođenje na ropski rad u SAD neposredni nastavak genocida koji je započeo Kolumbo.

Robovlasništvo je zvanično ukinuto u SAD 1865, ali su odmah zatim doneti Zakoni Džima Kroua (Jim Crow Laws) kojima je legalizovana segregacija - nejednak položaj za američke crnce, američka verzija aparthejda, kojima je crncima onemogućeno školovanje, zdravstvena zaštita, stanovanje i mnoga druga prava koja imaju belci u SAD. Zakoni Džima Kroua stavljeni su van snage tek celi vek nakon njihovog donošenja, a nasledio ih je sistemski rasizam.

Statuu Kolumba u Bostonskom parku postavilo je 1979. godine katoličko bratstvo Kolumbovi Vitezovi (Knights of Columbus) na inicijativu i finansijskom podrškom industrijalca Artura Stivalete, poznatog po svom aktivizmu u korist američke vojne intervencije u Vijetnamu. Stivaleta (1934-2002) dobio je nadimak Mr. Wake Up America, a poznat jhe i po tome što je rado javno spaljivao zastave drugih država - Vijetnama, Irana i Sovjetskog Saveza.

Aktuelni gradonačelnik Bostona, demokrata Marti Volš, naredio je uklanjanje vandalizovane statue Kolumba uz opasku da će grad Boston malo razmisliti o istorijskom značenju tog spomenika

Nešto ranije, katolički kardinal Vilijem Henri O'Konel, poreklom Irac, naredio je uklanjanje druge kolumbove statue iz bostonske katedrale Svetog Krsta.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.