Džej Džej Okoča: I Njegoš bi nas slušao da je živ! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Promo

crna gora gori!

Džej Džej Okoča: I Njegoš bi nas slušao da je živ! (FOTO) (VIDEO)

Evo šta su nam o svom prvom albumu rekli momci iz podgoričkog rep sastava
Objavljeno: 15:56h

Džej Džej Okoča je rep sastav iz Podgorice. Ekipu čine Marko Lubarda poznatiji kao Random i Stefan Strugar aka Poetik. Dvojica momaka su nedavno, traku po traku, objavili svoj album prvenac pod nazivom "AB Revolucija".

foto: Promo

Konceptualno, album je podeljen na dva dela - kao neka digitalna kaseta, pa je taj retro fazon, prilično začinio ovo izdanje.

foto: Promo

Popričali smo sa Randomom i Poetikom, a evo šta su ovi momci rekli, ekskluzivno za Espreso.co.rs. Zna li pravi Džej Džej Okoča šta mu sa imenom uradiste? Poetik: Marko je upoznao izvesnog Nigerijca koji je pleo i prodavao narukvice u Budvi i koji nam je obećao da će Okoča saznati. Verujem da bi dobri stari Džej Džej bio ponosan što delimo taj šmek atraktivnosti u kojoj uživaju odabrani poznavaoci. Pa možda jednog dana nastupimo i popijemo po pivo sa majstorom u njegovoj kafani "10" u Lagosu.

Ima li posebnog uticaja nekih određenih ljudi na vaš rad kad je ovaj album u pitanju? Poetik: Pa rekao bih da sve što slušaš ostaje negde u podsvesti i utiče na tvoj izraz, pokaže ti kako nešto može da se radi, ako na to misliš. Glavna novina je da smo između ovog i prošlog izdanja malo više otkrivali trep priču. Dusa mi je sad da navodim imena, nikome to ništa ne znači.

foto: Promo

Ali presudan uticaj je izvršila ekipa iz kvarta, iz parka, sa ulice. Priče svih tih sitnih dilera, džankija, klošara, prevara i mutivoda na koje nailaziš svaki dan nešto su što sam hteo da prenesem kroz ove peesme. Pogotovo zbog toga što ih nije bilo u crnogorskom repu, a mislim da ih mora bit.

Album vam se zove AB Revolucija, u kakvu to revoluciju planirate da krenete? Poetik: Revolucija je pokrenuta još na početku našeg rada, tad smo fino upozorili da "niko nije spreman". Sad je već jasno da smo tu da preuzmemo dizgine rep scene i ispričamo neke stvari koje su ovde zabranjene. Zašto od Skadra do Drača, a ne, recimo, od Ravne Gore do Kosmeta? Random: Pa ako aludirate na Ibar magistralu onda rispekt i za tu maršrutu, ali Skadar-Drač ili Skadar-Tuzi je nama mnogo bliža i prijemčivija, zato je i morala da bude opevana.

''Preko brda prti mazga ne fata je radar'' je filozofija mnogih graničnih prelaza na Balkanu, i smatram tu temu relevantnijom od tekućih tema u mejnstrim repu: provod u klubu, žene, skupo piće i skuplji automobili. Štaviše, upravo ovaj prolazak mazgi i magaradi na vrlo neposredan način i finansira većinu gorepomenutih hedonističkih egzibicija. Tako da slušajte Okoču ako želite da sredite prioritete u svom životu i okolini.

foto: Promo

Da je Njegoš živ koju stranu albuma bi više slušao? Random: Njegoš je bio ispred svog vremena, tako da je danas živ bio bi i ispred našeg vremena, što ga preporučuje za A stranu naše digitalne kasete. Vrlo malo rep pesama u CG ima ovakav zvuk, koji će, pretpostavljam, postati popularan tek nakon par godina. Zamišljam Njegoša kako ujutru sedi zavaljen u Biljardi, igra se sa kuglicama opijuma dok trešti ,,Pljaštim se a se ustanem''.

Zbog čega sve Crna Gora gori? Random: Poslušajte pesmu i videćete da CG gori zbog poltrona,masona, motora, pištolja i Džibonija, mada su prosečna 4 minuta, koliko nam pesme traju, nedovoljna da opišu punu lepezu pojmova, fenomena i promašaja zbog kojih Crna Gora gori, izgore, zapali se, nema je.

Baš izgoresmo, posebno ljudi... Izgoretine stare, te. (Ćomi Mahagoni)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.