Rebalansom budžeta Vlada Republike Srbije za kulturu izdvaja NULA DINARA ove godine
Foto: Printscreen

kulturo, evo nas

Rebalansom budžeta Vlada Republike Srbije za kulturu izdvaja NULA DINARA ove godine

Vlada Republike Srbije nastavlja da posmatra kulturu ne kao investiciju u duhovni život naroda, već kao potrošnju i luksuz. Ionako najniže izdvajanje za kulturu u Evropi i regionu sada je svedeno na nulu. Ova katastrofalna odluka Vlade koštaće Srbiju velikog dela kulturne produkcije koju će sasvim izgubiti.

Objavljeno: 17:30h

Sektor kulture i samostalni umetnici nisu obuhvaćeni Uredbom Vlade Republike Srbije o rebalansu budžeta, kojim je predviđena ekonomska pomoć u iznosu od 5,1 milijardu evra u cilju saniranja posledica epidemije koronavirusa, javlja nova.rs.

Inače, budžetom Srbije za 2020. godinu za kulturne delatnosti predviđeno je 0,73 odsto ukupnog državnog budžeta, što je procentualno nešto manje nego 2019. godine (0,74 odsto). Od ukupno 13,28 milijardi dinara, predviđenih za kulturu i informisanje, na kulturne delatnosti odlazi 9,8 milijardi, a za medijsku oblast 3,4 milijarde dinara.

U Srbiji, prema podacima Koordinacionog odbora, ima ukupno 2.373 samostalnih umetnika od kojih je većina nakon izbijanja epidemije i uvođenja vanrednog stanja ostala bez izvora prihoda.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.