Sedam pank žena koje su zauvek promenile muziku
Foto: Printscreen

pank

Sedam pank žena koje su zauvek promenile muziku

Tokom godina, uz pank muziku, bendove i podžanrove, uporedo se razvijala i jedinstvena moda, novi trend i, najvažnije, nova svest i način razmišljanja. Ovo je delimično zasluga i žena koje su pokrenule svojevrsnu pank revoluciju. Piše: Lil Bonhom / faroutmagazine.co.uk (prevod: Jovana Ćopić)

Objavljeno: 14:09h

Jedno od velikih dostignuća panka je jednakost među izvođačima oba pola. Naime, iako su još šezdesetih brojni ženski bendovi poput The Ronettes i The Shangri-Las stekli ogromnu popularnost, rokenrol je i dalje bio muška teritorija, i žene koje su uspevale da se izbore sa predrasudama i dobiju zasluženo priznanje bile su retke.

Bilo je samo pitanje trenutka kada će nezavisne umetnice snažnog uma preuzeti scenu. Pank je bio odlično pokretačko gorivo za ovakvu pobunu.

Na stranu izazovne odevne kombinacije i nesvakidašnja šminka, žene su doprinele nekim od najizražajnijih muzičkih perioda, kao što su pank rok, novi talas (new vawe), pa čak i hip-hop. Bilo da su u pitanju dizajnerke poput Vivien Vestvud ili izvođačice poput Debi Hari ili Pati Smit, čini se da su žene i pank rođeni u zajedništvu.

Debi Hari

Debora. Poznata frontwoman grupe Blondie iz Njujorka, vizuelno je možda najpoznatija po blajhanoj kosi u dva tona plave, ali je svakako još poznatija po svom povremeno izuzetno visokom načinu pevanja i inovativnom muzičkom stilu. Karijeru je započela kasnih šezdesetih u nekoliko bendova, od kojih je najpoznatiji bio The Stilettoes. Tada je upoznala i Krisa Stajna, sa kojim je prvo osnovala bend Angel and the Snake, a kasnije i Blondie, krajem sedamdesetih. Debora je autor ili koautor većine tekstova benda.

Zvuk grupe Blondie je doneo mnogo novih uticaja novom talasu – po malo od rege muzike (The Tide is High), hip-hopa (Rapture), do avangarde. Paralelno sa izlaskom šestog albuma „The Hunter“ 1982., Hari je započela i solo pevačku, kao i glumačku karijeru. Bila je dobra prijateljica i muza kralja pop-arta Endija Vorhola.

Pati Smit

Još jedna njujorška figura, značajna kako u muzičkim, tako i u literarnim krugovima. Godmother of Punk. Prešla je dug životni put, od siromaštva, preko ljubavi čuvanog Roberta Mejpltorpa, sedam godina je provela radeći solo, pre nego što je 1974. sa gitaristom Lenijem Kejom osnovala The Patti Smith Group.

Petočlani bend, koji je svojim legendarnim albumom Horses prodrmao njujoršku scenu, kombinujući poeziju sa pank rok uticajima, bio je pravi primer čiste umetnosti. Iako je eksperimentisala sa stilovima, Pati nikad nije zapostavila svoju finu, pisanu ili usmenu poeziju. Jednu od najpoznatijih pesama, Because the Night, napisala je zajedno sa Brusom Springstinom. Inspirisala je brojne fotografe i umetnike, i ostala prepoznatljiva po svom androginom modnom stilu.

Sjusi Su

Jedna od najuticajnijih britanskih umetnica – pravim imenom Sjuzan Dženet Balion. Članica dva velika benda, Siouxsie and the Banshees i The Creatures, njeno interesovanje za pank krenulo je u periodu kada je redovno odlazila na koncerte grupe Sex Pistols. NME je svrstao njen prvi album sa The Banshees na listu najboljih debi albuma svih vremena.

Muzička inspiracija je varirala i bila žanrovski raznovrsna, od hip-hopa, do džeza, bluza i flamenka.

Krisi Hajnd

Osnivačica grupe The Pretenders, sarađivala je sa brojnim velikim muzičkim imenima, pa tako na primer i sa Frenk Sinatrom i Šer. Rođena u Ohaju, započela je karijeru kao muzička novinarka u NME, da bi nakon toga radila u čuvenom butiku SEKS, vlasništvu Vivijen Vestvud i Malkolma Meklarena.

Nakon mnogobrojnih audicija za razne bendove, 1978. upoznaje Pita Farndona i zajedno osnivaju The Pretenders. Već 1980. im izlazi jedan od najpoznatijih hitova „Brass in Pocket“, i pune dve nedelje ostaje u vrhu britanskih top lista.

Viv Albertin

Gitaristkinja grupe The Slits je započela muzičku karijeru nakon što se, budući još jedna obožavateljka grupe Sex Pistols, sprijateljila sa Sidom Višisom, a zatim i Mikom Džonsom i Džoom Stramerom iz grupe Clash. Krisi Hajnd je zaslužna za njeno pridruživanje bendu The Slits (prethodno je svirala u bendu The Flowers of Romance).

Osim benda, značajni su i njeni memoari pod imenom Clothes Clothes Clothes. Music Music Music. Boys Boys Boys.

The Slits je bio jedan od prvih bendova koji je stvarao muziku namenjenu ženama, savršena kombinacija feminističkog ohrabrivanja i čistog pank gneva.

Poli Stajrin

Pevačica grupe X-Ray Spex, jedinstvenih vokalnih sposobnosti (zahvaljujući prethodnom operskom iskustvu), jedna je od dragocenosti pank pokreta. U muziku se takođe upustila inspirisana Pistolsima, a možemo i reći da je hitom „Oh bondage! Up yours!“ definisala pravac.

Nažalost, grupa je izdala samo jedan album i pet singlova, a onda je Poli postavljena dijagnoza šizofrenije, a zatim i bipolarnog poremećaja ličnosti. Uprkos tome, vratila se godinama kasnije i izdala solo album Translucence sa primesama džeza. Preminula je 2011. nakon bitke sa rakom.

Džoan Džet

„I Love R’n’R“ kraljica grandž boje glasa. Bila je članica jednog od najvažnijih ženskih bendova sedamdesetih – Runaways. Četiri godine nakon osnivanja, Runaways prestaju sa radom, a Džoan osniva The Blackhearts. Igrala je važnu ulogu u Riot Grrrl pokretu, koji je promovisao feminizam i osnaživao žene u svetu muzike.

Bonus video:

espreso.co.rs/faroutmagazine.co.uk


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.