Glumac Džulijan Sends dobio Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke
Foto: Fest

priznanje

Glumac Džulijan Sends dobio Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke

Britanski glumac Džulijan Sends (Julian Sands), gost 48. Festa u Beogradu, dobitnik je Zlatnog pečata Jugoslovenske kinoteke, koji mu je uručen 3. marta uoči projekcije filma “Obojena ptica” češkog reditelja Vaclava Mohula u Kombank dvorani.

Objavljeno: 09:41h

Pozdravljen velikim aplauzom, Sends je istakao da je “privilegija doći u Beograd i predstaviti ovaj izvanredni film, koji je težak, intenzivan, ali je i vrlo lep”. “Nadam se da ćete, kada ga odgledate, osetiti da je bio vredan vašeg vremena”, poručio je Sends, kome je najviše priznanje Kinoteke uručio njen direktor Jugoslav Pantelić, koji je i umetnički direktor Festa.

Sends se prisetio i ranije posete Beogradu, kada je bio još školarac, 1975.

“Ljubaznost, velikodušnost i toplinu kojih se sećam iz tog vremena našao sam u Beogradu juče i danas ponovo”, izjavio je Sends.

Pantelić je podsetio da Jugoslovenska kinoteka od osnivanja dodeljuje priznanja onima koji su obeležili filmsku umetnost i ostavili dubok trag u svetu pokretnih slika.

“Džulijan Sends je bez dileme jedan od takvih i zato njegov dolazak na Fest koristimo kao priliku da mu uručimo ono što je po našem mišljenju odavno zaslužio”, naglasio je Pantelić, koji je prethodne večeri uručio Zlatni pečat i kanadskom reditelju Atomu Egojanu i glavnom glumcu njegovog novog filma “Počasni gost” Dejvidu Tjulisu.

Sends je izrazio zahvalnost Kinoteci, Beogradu, Festu… “Velika je čast primiti ovakvo priznanje. Provodim mnogo vremena putujući. Ovaj susret sa svima vama večeras čini to putovanje mnogo manje usamljenim”, rekao je Sends, u čijem su bogatom opusu uloge u filmovima “Soba s pogledom”, “Goli ručak”, “Vorlok”, “Polja smrti”…

U ratnoj drami “Obojena ptica” Vaclava Mohula, nastaloj prema knjizi Jiržija Kosinskog, Sends igra čoveka koji se na početku predstavlja kao pozitivac koji želi da pomogne jevrejskom dečaku za vreme Drugog svetskog rata, ali onda vidimo sav užas koji je u njemu.

Povodom te uloge, Sends je rekao novinarima da je bila vrlo teška, ali mu je izuzetno važna.

“Mislim da je Garboš u sebi već imao potencijal za zlo, uostalom kao i mnogi ljudi, a ratne okolnosti su dovele do situacije da to izađe na površinu, ta nemoralnost, nedostatak odgovornosti, sebičnost”, rekao je Sends za lik koji tumači, primetivši da je to odlično prikazao Pjer Paolo Pazolini u filmu “Mornar”.

Film “Obojena ptica” snimljen je u koprodukciji Češke, Slovačke i Ukrajine, a premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji, gde je Mohul dobio UNICEF nagradu, dok je na festivalu u Čikagu nagrađen direktor fotogafije Vladimir Smutni.

U trosatnom crno-belom filmu igraju i poznati glumci Harvi Kajtel, Stelan Skarsgard, Udo Kir i drugi.

“Obojena ptica” deo je Glavnog takmičarskog programa Festa, koji ima novu koncepciju, pa obuhvata i domaća i strana ostvarenja.

Program 48. Festa obuhvata ukupno 96 filmova, koji će biti prikazani do 8. marta na više od 300 projekcija u Sava centru, Kombank dvorani, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine, Jugoslovenskoj kinoteci i Muzeju Kinoteke, te u bioskopima “Fontana” i “Sinepleks” na Ušću.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.