Hrvatska Srbiji dala 12 poena! Da li i vama ništa nije jasno posle novog sistema glasanja? (GIF)

evrovizijska zbrka

Hrvatska Srbiji dala 12 poena! Da li i vama ništa nije jasno posle novog sistema glasanja? (GIF)

Kome smo mi dali poene, a ko je glasao za nas?
Objavljeno: 18:56h

Na ovom Eurosongu je ustanovljen novi sistem glasanja, a britanski časopis Telegraf je napravio sopstvenu računicu koja otkriva koliko je koja zemlja poena dala kojoj na takmičenju. Ova računica je zasnovana na kombinovanju rezultata glasanja od 2006. do 2015. godine. Naša kamera bila je na Evrosongu: Pogledajte šta smo zabeležili! (VIDEO)

Po ovoj računici, Srbija je svojim nekadašnjim sunarodnicima i sadašnjim komšijama okrenula leđa, pa je maksimalnih 12 poena dobila Rusija, 10 poena je dala Mađarskoj, a Bugarska je dobila osam poena, dok je pobednička Ukrajina dobila samo 7 poena. Ovaj detalj na Sanjinom nastupu više je iznervirao tviteraše od haljine! (FOTO)

Australiji je Srbija je dala 6 poena, Belgiji 5, a Hrvatska je dobila samo 4 poena, dok je Kipar dobio 3 poena. Evo zbog čega je Rusija tražila zabranu Džamaline pesme na Evroviziji: O čemu zaista peva Ukrajinka? (VIDEO) Da bi finale Evrosonga učinili dramatičnijim, organizatori su uveli novi sistem glasanja, koji nije transparentan, a ni najjasniji.

Print Screen YouTube

Na osnovu ovog sistema glasanja, gde gledaoci nemaju uvid kako su zemlje pojedinačno glasale, nije lako videti ni postoji li podela na politčke blokove, odnosno zemlje koje jedan drugoj na prijateljskoj osnovi daju glasove. Britanski ‚‚Telegraf" kaže da je ta praksa bila česta i ranijih godina. Zapalila društvene mreže: Ovako Evropljani komentarišu Sanju Vučić

Print Screen YouTube

Prvo su predstavnici žirija davali svoje glasove, a onda su voditelji saopštavali rezultate glasanja gledalaca. One koji godinama prate Evroviziju su možda pomislili da je pobednik očigledan i pre samog završetka glasanja, ali je došlo do preokreta. Poljska je sa skromnih 7 poena od žirija odjednom izbila među prvih 10 zemalja. Ipak nećete morati da bacate vaše atlase: Ukrajina pobednik Eurosonga, Australija druga! (FOTO) (VIDEO)​

Print Screen YouTube

Do samog kraja se nije znalo ko će biti proglašen za pobednika. Tako je Ukrajina, čija je predstavnica Džamala otpevala baladu o sovjetskom proterivanju Tatara sa Krima, došla na prvo, iza nje je usledila Australija, a na trećem mestu su našla Rusija. Predstavnica Srbije Sanja Vučić osvojila je 17. mesto sa 115 poena, od čega je 80 dobila glasovima publike, a preostalih 35 od žirija.

Print Screen YouTube

Trend glasanja po političkim blokovima i podrška među susedima nije se promenio ni na ovogodišnjem takmičenju za pesmu Evrovizije, navodi ‚‚Telegraf". Ovaj britanski list podseća da postoje 3 glavna glasačka bloka: Balkan, gde se nalaze zemlje bivše Jugoslavije, kao i Rumunija i Albanija, potom blok bivšeg Sovjetskog Saveza kome podršku pružaju i njegove satelitske države u istočnoj Evropi, ali i lobi skandinavskih zemalja, gde pored nordijskih nacija međusobnu podršku pružaju i Island, Litvanija, Letonija i Danska.

Print Screen YouTube

Na ovogodišnjem 61. takmičenju za pesmu Evrovizije, održanom u Stokholmu, pobedu je odnela ukrajinska predstavnica Džamala sa pesmom ‚‚1944” i to sa više od 500 osvojenih poena. (Espreso.co.rs / Izvor: blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.